RA0536 Uzturs

Kods RA0536
Nosaukums Uzturs
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Pārtikas apstrāde
Struktūrvienība Rēzeknes akadēmija
Mācībspēks Rasma Tretjakova
Kredītpunkti 3.0
Daļas 1
Anotācija Kursā tiek sniegtas zināšanas uzturmācībā, ņemot vērā jaunākos un aktuālākos pētījumus. Tiek iztirzāts cilvēka organisma metabolisms, uztura fizioloģija. Tiek apskatītas uztura iespējas dažādos fizioloģiskos stāvokļos, sniegta izpratne par diētām un ieteicamajām uztura normām dažāda vecuma grupu iedzīvotājiem..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Šūnas elementārsastāvs. Šūnu vielmaiņa. Cilvēka ķermeņa sastāva diagnostika. LD Osmoze augu šūnās.LD 8 6 1 8
Gremošanas norises organismā. Uzturvielas. Vesela cilvēka uzturs. 4 6 1 8
Veģetārais uzturs. Zāļu un uzturvielu mijiedarbība. 2 4 1 6
Uzturlīdzekļi. 3 6 1 8
Kafija, tēja, kakao. Garšvielas un garšaugi. 1 2 1 4
Cukura daudzums dažādos Coca cola šķīdumos LD 2 2 1 4
Pārtikas piedevas. 2 2 1 4
Kaitīgās vielas pārtikas produktos. 2 2 1 4
Jaunā pārtika. 2 2 1 4
Bezatkritumu pārtikas patēriņš. 2 2 1 4
Patstāvīgā darba prezentēšana. Diskusijas. 4 12 2 12
Kopā: 32 46 12 66
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Kursa mērķis ir sniegt zināšanas un izpratni par uztura fizioloģiju, veselīgu uzturu, par uzturvielām, uzturlīdzekļiem, vesela cilvēka uzturu, uztura nozīmi slimību profilaksē un ārstēšanā. Uzdevumi. 1.Spēj parādīt uztura jautājumu un ar to saistīto jēdzienu un likumsakarību izpratni, kā arī spēj patstāvīgi iegūt, atlasīt un analizēt informāciju un to izmantot pārtikas produktu ražošanā. 2. Spēj veikt produktu uzturvērtības aprēķinu. 3. Spēj izvērtēt un izmantot uzturvērtības un veselīguma norāžu informāciju uz pārtikas produkta iepakojuma 4. Spēj orientēties pārtikas piedevu pielietojumā pārtikas rūpniecībā. 5. Spēj orientēties pārtikas piesārņojuma veidos, to ietekmē uz veselību, izvērtēt iespējamos riskus pārtikas drošībai.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Spēj parādīt uztura jautājumu un ar to saistīto jēdzienu un likumsakarību izpratni, kā arī spēj patstāvīgi iegūt, atlasīt un analizēt informāciju un to izmantot pārtikas produktu ražošanā. - Grupu darbs un diskusija. Loģiskā argumentācija un analīze. Radošums, oriģinalitāte Prezentācija. Prezentācijas saturs, prezentēšanas un komunikācijas prasmes.
Spēj veikt produktu uzturvērtības aprēķinu. Spēj izvērtēt un izmantot uzturvērtības un veselīguma norāžu informāciju uz pārtikas produkta iepakojuma Spēj orientēties pārtikas piedevu pielietojumā pārtikas rūpniecībā. - Laboratorijas darbs. Laboratorijas darba protokols. Praktiskais darbs.
Spēj orientēties pārtikas piesārņojuma veidos, to ietekmē uz veselību, izvērtēt iespējamos riskus pārtikas drošībai. - Grupu darbs un diskusija. Loģiskā argumentācija un analīze. Radošums, oriģinalitāte Prezentācija. Prezentācijas saturs, prezentēšanas un komunikācijas prasmes.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Prezentācija - 30%
Semināra nodarbības, praktiskās nodarbības - 20%
Laboratorijas darbu aizstāvēšana - 10%
Ieskaite - 40%
 
Priekšzināšanas Dabaszinību cikla priekšmeti vidusskolas kursu apjomā.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 3.0 12.0 20.0 0.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]