RA0530 Pārtikas kvalitātes vadība un nodrošināšana

Kods RA0530
Nosaukums Pārtikas kvalitātes vadība un nodrošināšana
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Pārtikas apstrāde
Struktūrvienība Rēzeknes akadēmija
Mācībspēks Lienīte Litavniece
Kredītpunkti 6.0
Daļas 1
Anotācija Studiju kurss studentiem sniedz zināšanas un prasmes par pārtikas kvalitātes vadības un nodrošināšanas jautājumiem. Apgūstot studiju kursa saturu, tā dalībnieki pilnveido savu profesionālo kompetenci, lai spētu pilnvērtīgi darboties pārtikas pārstrādes jomā. .
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Pārtikas apriti regulējošie Eiropas Savienības un Latvijas normatīvie akti. Pārtikas aprites uzraudzība un kontrole Latvijā. 6 26 0 0
Pārtikas kvalitātes jēdziens un kvalitāti iespaidojošie faktori. Pārtikas kvalitātes vadība: jēdzieni un definīcijas. 2 2 0 0
Pārtikas drošības sistēma (HACCP). Pārtikas uzņēmumam nepieciešamā kvalitātes sistēmas dokumentācija 10 20 0 0
Ražošanas higiēna un sanitārija. Ražošanas vides un personāla higiēnas kontroles pasākumu organizēšana un vadīšana. 10 20 0 0
Riska analīze un kritisko kontroles punktu noteikšanas principi, to ieviešanas posmi. 12 26 0 0
Piegādātāja izsniegto izejvielu specifikāciju vai sertifikātu atbilstība uzņēmuma normatīvi tehniskai dokumentācijai. 6 2 0 0
Iepakojuma marķējuma atbilstība normatīvos aktos noteiktām prasībām. 6 2 0 0
Preces marķējuma atbilstība normatīvajos aktos noteiktām prasībām 6 2 0 0
Produktu ražošana atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Produkcijas uzskaite un nepieciešamo analīžu iegūšanas organizēšana. 6 4 0 0
Kopā: 64 104 0 0
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Studiju kursa mērķis ir nodrošināt studējošajiem teorētisko zināšanu apguvi pārtikas kvalitātes vadības un nodrošināšanas jautājumos un veicināt izpratni par teorētisko nostādņu praktisku izmantošanu. Studiju kursa uzdevumi: - veidot izpratni par pārtikas kvalitātes nodrošināšanas nepieciešamību un tās nozīmīgo ietekmi visos pārtikas produktu ražošanas posmos; - attīstīt spēju analizēt veiktos pierakstus (elektroniski vai citā formātā) kvalitātes dokumentā produktu ražošanas tehnoloģiskajā procesā un veikt korektīvās darbības neatbilstošu tehnoloģisko parametru konstatācijas gadījumos; - attīstīt spēju izvērtēt riska analīzes un kritisko kontroles punktu principus un ieviešanas posmus; - veidot izpratni par priekšnosacījumu programmas (tīrīšana, mazgāšana un dezinfekcija u.c.) veidošanu, kontroli un vadīšanu; - attīstīt spēju izvērtēt piegādātāja izsniegto izejvielu specifikāciju vai sertifikātu atbilstību uzņēmuma normatīvi tehniskajai dokumentācijai; - veidot izpratni par gatavās produkcijas uzskaiti un atbilstošo darbību veikšanu ar neatbilstošas kvalitātes gala produktu. - attīstīt spēju pārbaudīt iepakojumu un preces marķējumu atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un izstrādāt marķējuma informāciju saskaņā ar normatīvo dokumentu prasībām; - attīstīt spēju īstenot pārtikas produktu izsekojamības prasības visos pārtikas aprites posmos uzņēmumā; - attīstīt spēju patstāvīgi aprakstīt konkrētu produktu tehnoloģiskos procesus, to kvalitātes kontroles un vadības sistēmu, to nodrošināsanu pārtikas aprites uzņēmumā; - attīstīt spēju kontrolēt un vadīt starpproduktu un galaproduktu izgatavošanu atbilstoši normatīvi tehniskai dokumentācijai; - attīstīt spēju uzraudzīt saražotās produkcijas kvalitātes atbilstību kvalitātes prasībām.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Spēj parādīt zināšanas par pārtikas apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām un izpratni par to pielietošanu dažādos pārtikas aprites uzņēmumos. - Prezentācija - formatīvā vērtēšana Tests - summatīvā vērtēšana
Spēj parādīt zināšanas par pārtikas produktu ražošanas procesiem, to mijiedarbību, vadīt un kontrolēt ražošanas higiēnu un sanitāriju, un prot veikt ražošanas vides un personāla higiēnas kontroles pasākumu organizēšanu visos pārtikas produktu ražošanas posmos. - Grupu darbi un diskusijas - diagnostiskā vērtēšana Tests - summatīvā vērtēšana
Spēj analizēt veiktos pierakstus (elektroniski vai citā formātā) kvalitātes dokumentā produktu ražošanas tehnoloģiskajā procesā un veikt korektīvās darbības neatbilstošu tehnoloģisko parametru konstatācijas gadījumos. - Grupu darbi un diskusijas - diagnostiskā vērtēšana Tests - summatīvā vērtēšana
Spēj izvērtēt riska analīzes un kritisko kontroles punktu principus un ieviešanas posmus, kā arī zina pārtikas drošības pārvaldības sistēmas jebkurai pārtikas aprites ķēdes organizācijai. - Prezentācija - formatīvā vērtēšana Tests - summatīvā vērtēšana
Spēj uzraudzīt priekšnosacījumu programmas (tīrīšana, mazgāšana un dezinfekcija u.c.) . - Grupu darbi un diskusijas - diagnostiskā vērtēšana Tests - summatīvā vērtēšana
Spēj izvērtēt piegādātāja izsniegto izejvielu specifikāciju vai sertifikātu atbilstību uzņēmuma normatīvi tehniskajai dokumentācijai. - Grupu darbi un diskusijas - diagnostiskā vērtēšana Tests - summatīvā vērtēšana
Spēj veikt gatavās produkcijas uzskaiti , identificēt un veikt darbības ar neatbilstošas kvalitātes gala produktu. - Grupu darbi un diskusijas - diagnostiskā vērtēšana Tests - summatīvā vērtēšana
Spēj pārbaudīt iepakojumu un preces marķējumu atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un izstrādāt marķējuma informāciju saskaņā ar normatīvo dokumentu prasībām. - Grupu darbi un diskusijas - diagnostiskā vērtēšana Tests - summatīvā vērtēšana
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Tests - 60%
Prezentācija par normatīvajiem aktiem studenta izvēlētajā pārtikas ražošanas jomā - 10%
KKP un risku analīze - 30%
 
Priekšzināšanas Pamatzināšanas pārtikas ražošanā
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 6.0 32.0 32.0 0.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]