RA0527 Ražošanas objektu projektēšanas pamati

Kods RA0527
Nosaukums Ražošanas objektu projektēšanas pamati
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Mehānika, mašīnzinības, mašīnu un aparātu būvniecība
Struktūrvienība Rēzeknes akadēmija
Mācībspēks Edgars Zaicevs
Kredītpunkti 3.0
Daļas 1
Anotācija Studenti apgūstot studiju kursu iegūst zināšanas par ražošanas iekārtu optimāla izkārtojuma, kā arī elektroapgādes, apkures un ventilācijas, ūdensapgādes sistēmu izvēles pamatprincipi un būvmateriālu īpašībām, faktoriem, kas ietekmē materiālu izvēli, un, to aizstāšanas principiem, kā rezultātā students spēj izprast būvkonstrukciju īpatnības, lai varētu izvirzīt prasības būvniecības speciālistiem. Studenti pratīs strādāt ar CAD programmu SolidWorks, kas ļauj veidot 3D modeļus un 2D rasējumus. Students spēj lasīt un veidot tehniskos rasējumus, kā arī veikt telpu un iekārtu optimālu izkārtojumu. .
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Būvniecībā visbiežāk novērojamie faktori, kas izraisa tehniski problemātiskas situācijas: Latvijas teritorijas klimatisko faktoru nepietiekams izvērtējums; Pārmērīga uzticēšanās ārzemju ražotņu materiāliem; Būvfizikas likumu ignorēšana vai nepietiekama izpratne; Analogu būvmateriālu aizstāšanas ekonomiskie pamatprincipi; Nepietiekamas zināšanas modernizētu būvmateriālu īpašību jomā. 2 6 1 6
Elektroapgādes pamati: Elektroenerģijā izmantotie jēdzieni un definīcijas; Elektrisko shēmu simboli un apzīmējums; Elektrotehnisko apzīmējumu nozīmes; Elektrotehnikā izmantotās mērvienības; Kabeļu izvēle; Elektroinstalācijas montāžas nianses. 2 8 1 6
Ievads apkurē un ventilācijā: Telpu mikroklimats (mikroklimata apstākļu ietekme, fizikālie telpu mikroklimata parametri); Apkure (apkures sistēmu iedalījums, apkures sistēmu pielietojums); Ventilācija (ventilācijas veidi, ventilācijas gaisa daudzums, sistēmas iekārtas); Gaisa kondicionēšana (mitrais gaiss, vēsuma ģenerēšana, sistēmu apskats). 2 6 1 6
Ievads santehnikā: Santehnikas shēmu un iekārtu apzīmējumi; Izmantojamās caurules un to savienošana; Ūdensapgāde; Notekūdeņi. 2 5 1 6
Iekārtu izkārtojuma un ražošanas procesa optimizācija. 2 6 1 6
Ievads CAD programmā SolidWorks. 2 2 1 6
Ievads SolidWorks 2D skiču izstrādē. 4 2 1 6
Ievads SolidWorks 3D modeļu izstrādē. 4 2 1 6
Telpas plānā izmantojamo apzīmējumu pielietojums. 2 4 0 8
Ražošanas telpas rasējuma ar iekārtu izkārtojumu izstrāde. Rasējuma noformēšana. 10 8 4 10
Kopā: 32 49 12 66
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Spēj demonstrēt zināšanas par pārtikas produktu ražošanas procesiem, tehnoloģijām, to ražošanas plūsmu plānošanas principiem organizējot ražošanas procesus pārtikas aprites uzņēmumos. Spēj veikt nepieciešamo ražošanas telpu un palīgtelpu platības aprēķinu un veidot uzmetumu šo telpu savstarpējam izvietojumam, plānot ražošanas plūsmas un organizējot ražošanas posmus. Spēj lasīt un izprast pārtikas aprites uzņēmuma ražošanas rasējumus, veikt telpu un iekārtu optimālu izkārtojumu. Spēj izprast būvkonstrukciju īpatnības, lai varētu izvirzīt prasības būvniecības speciālistiem būvprojekta izstrādei un realizācijai, kurš apmierinātu pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas prasības.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas: Spēj demonstrēt zināšanas par pārtikas produktu ražošanas procesiem, tehnoloģijām, to ražošanas plūsmu plānošanas principiem organizējot ražošanas procesus pārtikas aprites uzņēmumos. - Praktiskie un patstāvīgie uzdevumi Eksāmens
Prasmes: - Spēj veikt nepieciešamo ražošanas telpu un palīgtelpu platības aprēķinu un veidot uzmetumu šo telpu savstarpējam izvietojumam, plānot ražošanas plūsmas un organizējot ražošanas posmus. - Spēj lasīt un izprast pārtikas aprites uzņēmuma ražošanas rasējumus, veikt telpu un iekārtu optimālu izkārtojumu. - Praktiskie un patstāvīgie uzdevumi Eksāmens
Kompetences: Spēj izprast būvkonstrukciju īpatnības, lai varētu izvirzīt prasības būvniecības speciālistiem būvprojekta izstrādei un realizācijai, kurš apmierinātu pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas prasības. - Praktiskie un patstāvīgie uzdevumi Eksāmens
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Patstāvīgo darbu vērtējums - 25%
Praktiskā darba vērtējums - 25%
Gala pārbaudījums ( eksāmens): sava izvēlētā pārtikas produkta ražošanas telpas plāns ar ražošanas iekārtu savstarpējo izkārtojumu - 50%
Noslēguma pārbaudījuma prasības: izpildītas studiju rezultātu vērtēšanas prasības, eksāmens notiek aizstāvot gala pārbaudījumā noteikto darbu, novērtējums- 10 baļļu sistēmā - 0%
 
Priekšzināšanas Prasības studiju kursu apguves uzsākšanai: vidējā izglītība.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 3.0 12.0 20.0 0.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]