RA0522 Pārtikas mikrobioloģija un biotehnoloģijas

Kods RA0522
Nosaukums Pārtikas mikrobioloģija un biotehnoloģijas
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Bioloģija
Struktūrvienība Rēzeknes akadēmija
Mācībspēks Rasma Tretjakova
Kredītpunkti 6.0
Daļas 1
Anotācija Kurss sniedz zināšanas par vispārīgo mikrobioloģiju, pārtikas nozīmīgiem mikroorganismiem, mikroorganismiem pārtikas izejvielās un to pārstrādes procesos, pārtikas mikrobioloģisko analīžu pamatmetodēm un biotehnoloģiju pielietojumu pārtikas rūpniecībā. .
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Prokariotu, eikariotu uzbūve un dzīvības procesi. Vīrusi. Sēnes. Baktērijas. 10 4 0 0
Vides faktoru ietekme uz mikroorganismiem. Mikroorganismu apkarošana. 2 8 0 0
Pārtikas mikrobioloģisko analīžu pamatmetodes. Paraugu ņemšana mikrobioloģiskajai testēšanai. Paraugu sagatavošanas galvenie aspekti. 2 2 0 0
Pārtikā nozīmīgie mikroorganismi. 2 6 0 0
Mikroorganismi augu valsts izejvielās, to pārstrādes procesos. Raugu, pelējumu noteikšana augu valsts izejvielās, to pārstrādes produktos. 6 10 0 0
Mikroorganismi dzīvnieku valsts izejvielās, to pārstrādes procesos. 4 10 0 0
?-glikuronidāzes pozitīvais Escherichia coli noteikšana dzīvnieku valsts izejvielās. 2 2 0 0
Mezofīli aerobo un fakultatīvi anaerobo mikroorganismu kopskaita (MAFAm) noteikšana dzīvnieku valsts izejvielās LD 2 2 0 0
Enterobacteriaceae skaits dzīvnieku valsts izejvielās LD 2 2 0 0
Plazmu koagulējošo stafilokoku (Staphylococcus aureus) skaits dzīvnieku valsts izejvielās LD 2 2 0 0
Mikroorganismi dzērienu ražošanas procesos. Mikroorganismu noteikšana dzērienos. LD Mikroorganismu skaita noteikšana ūdenī LD 6 6 0 0
Pārtikas produktu mikrobioloģiskās stabilitātes palielināšana. 2 6 0 0
Mikroorganismu skaita noteikšana gaisā LD Pārtikas uzņēmumā izmantojamās ekspresmetodes LD 4 4 0 0
Biotehnoloģijas būtība un vēsture. Biotehnoloģiju pielietojums dažādu nozaru vajadzībām. Biotehnoloģiju pielietojums pārtikas rūpniecības un lauksaimniecības vajadzībām. 6 12 0 0
DNS izdalīšana no augļiem LD 2 2 0 0
Jogurta fermentācijas apstākļu ietekme uz jogurta viskozitāti LD 2 2 0 0
Rauga šūnu elpošanu ietekmējošie faktori LD 2 2 0 0
Pārtikas ražošanā izmantojamo ģenētiski modificēto mikroorganismu daudzveidība un ar to palīdzību iegūstamie produkti. Ģenētiski modificēti organismi (ĢMO) - iegūšanas metodes. ĢMO veidi un izmantošanas virzieni. ĢMO kontroles metodes un audzēšanas ierobežojumi. 4 12 0 0
Kopā: 62 94 0 0
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Studiju kursa mērķis ir apgūt zināšanas par mikroorganismiem pārtikas izejvielās, to pārstrādes procesos un biotehnoloģijas pamatprocesiem. Uzdevumi: Demonstrēt zināšanas un izpratni par pārtikas mikrobioloģijas un biotehnoloģiju pamatjēdzieniem un likumsakarībām. Identificēt un izprast pārtikas mikrobioloģiskā piesārņojuma veidus un to riskus. Praktiski pielietot pārtikas produktu ražošanas higiēnas normatīvus, nodrošinot to ievērošanu ražošanas procesos. Organizēt un uzraudzīt sanitāro stāvokli ražošanas un palīgtelpās, kā arī izejvielu un gatavā produkta noliktavās. Veikt vidējā parauga ņemšanu un marķēšanu atbilstoši produkta veidam, nodrošinot kvalitātes izvērtēšanu laboratorijā. Izvērtēt iespējamās pārtikas mikrobioloģiskās drošības risku un nodrošināt to novēršanu. Veikt kvantitatīvu un kvalitatīvu piegādāto izejvielu un materiālu novērtējumu ražošanas procesā.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Spēj demonstrēt zināšanas un svarīgāko jēdzienu, likumsakarību izpratni pārtikas mikrobioloģijā un biotehnoloģijās. Izprot un zina pārtikas mikrobioloģiskā piesārņojuma veidus. - Praktiskā pārbaude. Kolokvijs. Precizitāte un atbilstība. Zināšanu pielietojums reālās situācijās.
Spēj piemērot nozares pārtikas produktu ražošanas higiēnas normatīvo aktu prasību izpildi ražošanas posmos. Spēj nodrošināt sanitāro stāvokli ražošanas un palīgtelpās, izejvielu un gatavās produkcijas noliktavās. - Prezentācija. Prezentēšanas un komunikācijas prasmes
Spēj izvērtēt iespējamos riskus pārtikas mikrobioloģiskai drošībai un nodrošināt to novēršanu. - Grupu darbs un diskusija. Loģiskā argumentācija un analīze. Radošums, oriģinalitāte.
Spēj nodrošināt vidējā parauga ņemšana un marķēšanu, atbilstoši produkta veidam, to kvalitātes izvērtēšanai laboratorijā. - Laboratorijas darbi, to protokoli.
Spēj novērtēt kvantitatīvi un kvalitatīvi piegādātās ražošanas izejvielas un materiālus. - Laboratorijas darbi, to protokoli.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Kontroldarbi. - 10%
Prezentācija. - 30%
Grupu darbs un diskusija. - 10%
Laboratorijas darbi, to protokoli. - 20%
Kolokvijs. - 10%
Eksāmens - 20%
 
Priekšzināšanas Dabaszinību cikla priekšmeti vidusskolas kursa apjomā
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 6.0 34.0 28.0 0.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]