RA0520 Pārtikas produktu ķīmija

Kods RA0520
Nosaukums Pārtikas produktu ķīmija
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Ķīmija un ķīmijas tehnoloģija
Struktūrvienība Rēzeknes akadēmija
Mācībspēks Ērika Teirumnieka, Rasma Tretjakova
Kredītpunkti 3.0
Daļas 1
Anotācija Kursā tiek sniegtas zināšanas par pārtikas produktu pamatsastāvdaļām,to īpašībām, avotiem un ietekmi uz produkta kvalitāti. Tiek apgūtas zināšanas par pārtikas produktos esošajām minerālvielām, vitamīniem, pārtikas piedevām, to ķīmiskajām pārvērtībām produktu apstrādes gaitā. Apgūtas pārtikas produktu analīzes metodes, enerģētiskās vērtības aprēķināšana. Tiek analizēti normatīvie dokumenti, kas saistīti ar pārtikas produktu sastāva regulēšanu..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Pārtikas produktu vispārīgs raksturojums. 2 2 0 0
Blīvums, ūdens saturs, sausnes saturs. 2 4 0 0
Tauki, to veidi, uzbūve, īpašības. 2 4 0 0
Ogļhidrāti, to veidi, uzbūve, īpašības. 2 4 0 0
Olbaltumvielas, proteīni, to veidi, uzbūve, īpašības. 2 4 0 0
Vitamīni, to veidi, īpašības. 2 4 0 0
Mikroelementi, minerālvielas, to veidi, īpašības. 2 2 0 0
Pārtikas piedevas (konservanti, aromatizatori, antioksidanti, krāsvielas u.c.), kaitīgās vielas un to veidošanās procesi. 4 4 0 0
Ārstniecības vielas. 2 4 0 0
Pārtikas piesārņojums, tā noteikšana. 2 4 0 0
Pārtikas produktu sastāva maiņa apstrādes gaitā. 2 4 0 0
Termiskā apstrāde. 2 4 0 0
Saldēšana. Kaltēšana. Konservēšana. 2 4 0 0
Pārtikas enerģētiskās vērtības marķēšana. Uzturvērtība, tās aprēķināšana 4 4 0 0
Kopā: 32 52 0 0
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Kursa mērķis ir nodrošināt pārtikas produktu pārstrādē nepieciešamo zināšanu un prasmju apgūšanu pārtikas produktu ķīmijas jomās.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas: Spēj demonstrēt zināšanas pārtikas produktu sastāvu un pārtikas produktu sastāvdaļu fizikāli- ķīmiskās pārvērtības pārtikas produktu pārstrādē, uzglabāšanā un lietošanā. Spēj izprast pārtikas produktu sastāvdaļu noteikšanas un analīzes metodes pārtikas jomā. - Patstāvīgie darbi, uzdevumu risināšana, eksāmens.
Prasmes: Spēj izprast pārtikas piedevu, krāsvielu un aromātvielu lietošanu mūsdienu pārtikas industrijā un to sagatavošanas procesus pievienošanai produktam. Spēj demonstrēt zināšanas un lietot priekšnosacījumu programmas (tīrīšana, mazgāšana , dezinfekcija u.c.) visos pārtikas produktu ražošanas posmos. Spēj sagatavot izejvielu, starpproduktu un gala produktu vērtēšanu visos tehnoloģiskā procesa posmos. - Laboratorijas darbu izpilde, laboratorijas darbu protokolu aizstāvēšana.
Kompetences: Spēj novērtēt kvantitatīvi un kvalitatīvi piegādātās ražošanas izejvielas un materiālus. - Patstāvīgie darbi, uzdevumu risināšana, eksāmens.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Laboratorijas darbu izstrādāšana un aizstāvēšana. - 20%
Kontroldarbi semestra laikā. - 20%
Eksāmena novērtējuma. - 61%
 
Priekšzināšanas Apgūts ķīmijas studiju kurss.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 3.0 12.0 8.0 12.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]