RA0519 Ķīmija

Kods RA0519
Nosaukums Ķīmija
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Ķīmija un ķīmijas tehnoloģija
Struktūrvienība Rēzeknes akadēmija
Mācībspēks Ērika Teirumnieka, Rasma Tretjakova
Kredītpunkti 3.0
Daļas 1
Anotācija Kursā tiek sniegtas zināšanas par organisko un neorganisko vielu uzbūvi, īpašībām, .
liekot uzsvaru uz attiecīgo vielu esamību pārtikas produktos, to avotiem, ķīmiskajām .
pārvērtībām un ietekmi uz produkta kvalitāti. Tiek apgūtas zināšanas analītiskajā .
ķīmijā, apgūtas prasmes pārtikas produktu paraugu ņemšanā, pārtikas produktu fizikāli .
ķīmisko parametru pārbaudei laboratorijā..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Pamatjēdzieni un pamatvienības ķīmijā, to mērvienības, izmantošana un ar tām saistītie aprēķini: - Spiediens, tilpums, masa, blīvums. - Vielas daudzums, molmasa, moltilpums, ekvivalenta molmasa. - Molārā, normālā, masas koncentrācija, izšķīdušās vielas masa daļa šķīdumā. - Ūdeņraža eksponents pH. Sāļu hidrolīze. - Oksidēšanās un reducēšanas procesi. - Ķīmisko reakciju ātrums. - Ķīmiskais līdzsvars. - Elektrolītiskā disociācija. 4 6 2 14
Metāli: - Metālu vispārīgs raksturojums, to fizikālās un ķīmiskās īpašības. - Metālu korozija un tās novēršana. Korozijas produktu ietekme uz pārtikas kvalitāti. 2 10 2 14
Nemetāli: - Periodiskās sistēmas VII A grupa. Vispārīgs VII A grupas elementu apskats. Halogēni, to fizikālās un ķīmiskās īpašības. Fluora, hlora, broma un joda savienojumi, to īpašības. - Periodiskās sistēmas VI A grupa. Vispārīgs VI A grupas elementu apskats. Sērs, tā fizikālās un ķīmiskās īpašības. Sēra savienojumi un to īpašības. - Periodiskās sistēmas V A grupa. Vispārīgs VI A grupas elementu apskats. Slāpeklis, tā fizikālās un ķīmiskās īpašības. Slāpekļa savienojumi un to īpašības. Fosfors, tā fizikālās un ķīmiskās īpašības. Fosfora savienojumi un to īpašības. - Periodiskās sistēmas IV A grupa. Vispārīgs IV A grupas elementu apskats. Ogleklis, tā fizikālās un ķīmiskās īpašības. Oglekļa savienojumi, to īpašības. 6 8 2 14
Organiskās ķīmijas pamatjēdzieni. - Organiskās ķīmijas pamatjēdzienu definējumi, to izskaidrošana. Organisko vielu uzbūves pamatprincipi. Homologu rinda, izomērija, funkcionālā grupa. Raksturīgās ķīmiskās saites organiskajos savienojumos. Organisko vielu uzbūves pamatprincipi. - Organisko vielu iedalījums pēc funkcionālajām grupām. - Svarīgāko organisko vielu grupas: ogļūdeņraži, spirti, aldehīdi, ketoni, halogēnogļūdeņraži, karbonskābes, karbonskābju atvasinājumi, slāpekli saturošas organiskās vielas. Organisko vielu molekulas uzbūve, īpašības, pielietojamība un ietekme uz pārtikas produktu īpašībām. - Lielmolekulārie savienojumi. Dabiskie, mākslīgie, sintētiskie lielmolekulārie savienojumi. To uzbūve, ieguves paņēmieni, īpašības. - Mazgāšanas līdzekļi, to mazgājošā iedarbība, ietekme uz apkārtējo vidi. 8 10 2 14
Analītiskās ķīmijas metodes. - Kvalitatīvā analīze. Tās būtība un pamatprincipi. Analītisko reakciju īpatnības, to jūtīgums un selektivitāte. - Kvantitatīvā ķīmiskā analīze. Metožu klasifikācija. Mērījumu precizitāte. Paraugu sagatavošana analīzei. - Gravimetrija, tās būtība un pielietojamība pārtikas produktu analīzē. Metodes precizitāte. - Titrimetrija, tās būtība un pielietojamība pārtikas produktu analīzē. Titrimetrisko metožu klasifikācija. Metožu precizitāte. - Optiskās analīzes metodes to būtība un pielietojamība pārtikas produktu analīzē. Metožu precizitāte. Graduēšanas grafiku izmantošana. - Elektroķīmiskās analīzes metodes to būtība un pielietojamība pārtikas produktu analīzē. Elektroķīmiskās titrēšanas metodes. Titrēšanas līkņu analizēšana. - Hromotogrāfija, tās veidi, būtība un pielietojamība pārtikas produktu analīzē. - Ekspresmetodes, to precizitāte un pielietojamības iespējas lauka apstākļos un laboratorijā. - Organisko vielu analīzes principi. 12 12 4 10
Kopā: 32 46 12 66
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Kursa mērķis ir nodrošinātpārtikas produktu pārstrādē nepieciešamo zināšanu apgūšanu neorganiskās, organiskās un analītiskās ķīmijas jomās.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas: Spēj demonstrē zināšanas par pārtikas izejvielu sastāvu un pārtikas produktu sastāvdaļu ķīmiskās pārvērtības pārtikas produktu pārstrādē, uzglabāšanā un lietošanā. - Patstāvīgie darbi, uzdevumu risināšana, eksāmens.
Prasmes: - Spēj izvērtē izejvielu, starpproduktu, gatavā produkta fizikāli - ķīmiskos rādītājus un demonstrē instrumentālo, analītisko, gravimetrisko u.c. metožu pielietošanas prasmes. - Spēj nodrošināt vidējā parauga ņemšanu un marķēšanu, atbilstoši produkta veidam, to kvalitātes izvērtēšanai laboratorijā. - Laboratorijas darbu izpilde, laboratorijas darbu protokolu aizstāvēšana.
Kompetences: Spēj novērtēt kvalitatīvi piegādātās ražošanas izejvielas un materiālus. - Patstāvīgie darbi, uzdevumu risināšana, eksāmens.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Laboratorijas darbu izstrādāšana un aizstāvēšana. - 20%
Kontroldarbi semestra laikā. - 20%
Eksāmena novērtējums. Noslēguma pārbaudījuma prasības: Eksāmena darbs ar slēgtajiem un atvērtajiem jautājumiem. - 60%
 
Priekšzināšanas Vidējā izglītība.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 3.0 16.0 16.0 0.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]