RA0517 Angļu valoda

Kods RA0517
Nosaukums Angļu valoda
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Valodas
Struktūrvienība Rēzeknes akadēmija
Mācībspēks Svetlana Iļjina
Kredītpunkti 3.0
Daļas 1
Anotācija Studiju kursa anotācija: Tiek nostiprinātas un paplašinātas zināšanas angļu valodas gramatikas un stilistikas jomā, lai studenti varētu kvalitatīvi pielietot lietišķo rakstu valodas stilu savā profesionālajā darbībā. Kursa laikā studenti apgūst terminus, kas saistīti ar pārtikas pārstrādi, mācās šos terminus praktiski pielietot gan mutiskā, gan rakstiskā saziņā. Angļu valodas prasmes tiek nostiprinātas un uzlabotas, lasot un analizējot tekstus, diskutējot par pārtikas pārstrādes jomā aktuāliem jautājumiem, kā arī piedāvājot risinājumus iespējamām problēmsituācijām. Kursa laikā studenti pilnveido savas rakstīšanas, lasīšanas, runāšanas un klausīšanās prasmes, attīsta kritisko domāšanu un spēju mutiski un rakstiski pamatot savu viedokli angļu valodā..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Ievads profesionālajā angļu valodā. Profesionālās angļu valodas loma pārtikas pārstrādē Nozares profesiju un darba vietu apraksts Biežāk lietotie termini un saīsinājumi 6 6 1 10
Pārtikas pārstrādes pamati. Pārtikas sastāvdaļas un to īpašības (proteīni, tauki, ogļhidrāti, vitamīni) Termiskās un mehāniskās apstrādes veidi Iepakošana un uzglabāšana 4 6 1 10
Pārtikas drošība un kvalitātes kontrole. Pārtikas drošības standarti Marķējums un normatīvie akti (EU regulations, FDA) Laboratorijas testēšanas pamattermini un metodes 4 6 2 10
Ražošanas process un aprīkojums. Rūpniecisko iekārtu nosaukumi un funkcijas Tehnoloģiskie procesi (piemēram, fermentācija, pasterizācija) Automatizācija pārtikas pārstrādē 4 6 2 10
Vides un ilgtspējības jautājumi. Atkritumu samazināšana pārtikas industrijā Ilgtspējīga iepakošana koloģiskie produkti 4 6 2 8
Profesionālā komunikācija. Mutiskā komunikācija: darba sapulces, prezentācijas, klientu apkalpošana Rakstiskā komunikācija: e-pasti, ziņojumi, produktu apraksti, instrukcijas CV un motivācijas vēstules angļu valodā 6 6 2 8
Autentisko materiālu analīze. Raksti no žurnāliem un zinātniskām publikācijām Video lekcijas un reportāžas (YouTube, TED Talks, dokumentālās filmas) Etiķešu, produktu specifikāciju un tehnisko datu tulkošana 4 10 2 10
Kopā: 32 46 12 66
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Kursa mērķis: Attīstīt studentu profesionālās angļu valodas prasmes, uzlabojot viņu spēju saprast, lietot un analizēt pārtikas pārstrādes nozares terminoloģiju, kā arī attīstīt prasmes mutiskajā un rakstiskajā komunikācijā starptautiskā vidē. Galvenie uzdevumi: - Apgūt un nostiprināt pārtikas tehnoloģijas un pārstrādes terminoloģiju angļu valodā. - Attīstīt akadēmiskās un profesionālās rakstīšanas prasmes (e-pasti, ziņojumi, prezentācijas, apraksti). - Praktizēt profesionālu mutisko saziņu – diskusijas, prezentācijas, situāciju spēles (piemēram, pārtikas kvalitātes kontrole, klientu apkalpošana). - Pilnveidot klausīšanās un lasīšanas prasmes, izmantojot autentiskus tekstus un video materiālus. - Sagatavoties profesionālai saskarsmei starptautiskā darba vidē (prakse, darba intervijas, CV un motivācijas vēstuļu sagatavošana).
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas: - pārzina pārtikas tehnoloģijas un pārstrādes nozarei specifisku terminoloģiju angļu valodā; - izprot starptautiskās profesionālās saziņas formātus un stilus (e-pasti, ziņojumi, prezentācijas, apraksti); - zina mutiskās un rakstiskās komunikācijas principus starptautiskā darba vidē; - pārzina profesionālās prakses un darba interviju norises prasības. - Rakstiskie darbi Mutiskā komunikācija. Klausīšanās un lasīšanas pārbaudes. Kontroles darbi un tests
Prasmes - spēj lietot pārtikas tehnoloģiju un pārstrādes terminoloģiju angļu valodā gan rakstiski, gan mutiski; - prot veidot akadēmiskus un profesionālus tekstus (e-pastus, ziņojumus, prezentācijas, aprakstus) angļu valodā; - spēj piedalīties diskusijās, veikt prezentācijas un praktiskas situācijas spēles, simulējot profesionālās komunikācijas situācijas (piemēram, kvalitātes kontrole, klientu apkalpošana); - attīsta klausīšanās un lasīšanas prasmes, analizējot autentiskus tekstus un video materiālus; - spēj sagatavoties profesionālajai saskarsmei darba vidē, izstrādājot CV un motivācijas vēstules. - Rakstiskie darbi Mutiskā komunikācija. Klausīšanās un lasīšanas pārbaudes. Kontroles darbi un tests
Kompetence: - spēj efektīvi un profesionāli sazināties angļu valodā pārtikas pārstrādes nozarē gan mutiski, gan rakstiski; - prot patstāvīgi sagatavot un prezentēt profesionālus materiālus, piemērojot nozarei atbilstošu terminoloģiju un stilu; - spēj pielietot iegūtās valodas prasmes reālās darba situācijās, tostarp starptautiskā vidē; - spēj novērtēt savas komunikācijas efektivitāti un pilnveidot profesionālās angļu valodas prasmes, lai sekmīgi iekļautos globālā darba vidē. - Rakstiskie darbi Mutiskā komunikācija. Klausīšanās un lasīšanas pārbaudes. Kontroles darbi un tests
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Dalība praktiskajās nodarbībās un patstāvīgajā darbā - 30%
Visu testu un prezentāciju pozitīvs vērtējums - 20%
Gala eksāmens - 50%
 
Priekšzināšanas Prasības studiju kursu apguves uzsākšanai: sekmīgi apgūts angļu valodas kurss vidusskolas līmenī.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 3.0 16.0 16.0 0.0 *