RA0106 Ēdināšanas uzņēmējdarbības vadība

Kods RA0106
Nosaukums Ēdināšanas uzņēmējdarbības vadība
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Vadība un administrēšana
Struktūrvienība Rēzeknes akadēmija
Mācībspēks Inese Silicka
Kredītpunkti 6.0
Daļas 1
Anotācija Kurss sniedz zināšanas par ēdināšanas uzņēmumu vietu viesmīlības industrijā. Ēdināšanas vietu klasifikācija. Sabiedriskās ēdināšanas attīstību un attīstības virzieniem Eiropā, globalizāciju, tradīciju maiņu. Sabiedriskās ēdināšanas sektors Latvijā. Studentiem tiek sniegtas zināšanas par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas procesu. Ēdināšanas uzņēmuma darbības vidi veidojošie elementi, uzņēmējdarbības plānošanas, organizēšanas un finansēšanas pamatprincipi, uzsverot tirgus pētījumu nozīmi saimnieciskās darbības lēmumu pieņemšanā..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
1.Pārtikas produktu patēriņa tendences. Sabiedriskās ēdināšanas attīstība un attīstības virzieni Eiropā. Globalizācija un tradīciju maiņa. Sabiedriskās ēdināšanas sektors Latvijā. Seminārs – iepazīties ar jaunākajām tendencēm atsevišķās ēdināšanas nozarē un diskutēt par nākotnes attīstības virzieniem. 4 12 2 22
2. Ēdināšanas uzņēmumu klasifikācija, funkcijas, tiesiskais nodrošinājums. 4 2 2 12
3. Ēdināšanas uzņēmējdarbības process. Sagādes organizācija (iepirkšanas procedūra, dzērienu iepirkšana un tās specifika, produkcijas saņemšana, uzglabāšana un izsniegšana, pārtikas produktu un dzērienu inventarizācija. Ražošanas organizācija. Laboratorijas darbs: Izejvielu atlase un izvērtēšana , izvietošana pa uzglabāšanas vietām 8 18 4 30
4. Ēdienkaršu izveides galvenie principi (tipi, saturs, u.t.t) Ēdināšanas servisa iespēju plānošana, ēdināšanas servisa metodes un to klasifikācija, servisa organizēšana. Dzērienu servisa metodes un to klasifikācija. Laboratorijas darbs: Jauna ēdiena receptūras izstrāde, tehnoloģiskās dokumentācijas izstrāde . Prezentācija un diskusija. 16 18 4 30
5. Ēdienu un dzērienu ražošanas kontrole un kontroles nepieciešamība. Ēdienu un dzērienu kontroles metodes . Finansiālie aspekti ēdināšanas uzņēmumā . Apsvērumi cenas veidošanā, Ēdienkartes cenas. Ēdienu un dzērienu ieņēmumu, izdevumu kontrole un kontroles sistēmas . Praktiskais darbs . Ēdienkartes izvērtēšana :saturiskā un finansiālā. Prezentācija un diskusija par modeļa izvēles plusiem un mīnusiem. 10 18 2 16
6. Kvalitātes vadība ēdināšanas uzņēmumos. Normatīvo aktu atlasīšana un izpēte saistībā ar pārtikas kvalitātes kontroli un vadību. Kvalitātes sistēmas dokumentācijas izstrāde pārtikas aprites uzņēmumā. Seminārs. Konkrēta ēdiena (pēc izvēles) ražošanas risku analīze un kritisko kontroles punktu noteikšana . 12 20 2 20
7. Mārketikga vadība ēdināšanas uznēmumā .Ēdināšanas uzņēmuma mārketinga plāns un stratēģija. Pārdošanas veicināšanas aktivitāšu plāns. Produkta dizains un attīstība. 4 8 3 8
8. Noslēguma seminārs – patstāvīgais darbs jauna ēdināšanas uzņēmuma izveides plāna izstrāde un prezentācija 4 4 2 4
Kopā: 62 100 21 142
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Demonstrē vadības zinātnei raksturīgās pamata un specializētas zināšanas un šo zināšanu kritisku izpratni, no kurām daļa zināšanu atbilst ēdināšanas nozares vai profesijas augstāko sasniegumu līmenim. Spēj parādīt attiecīgās ēdināšanas uzņēmējdarbības jomas svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.Spēj formulēt un analītiski aprakstīt ēdināšanas uzņēmējdarbības vadības zinātnes informāciju, problēmas , risinājumus, tos izskaidrot un argumentēti diskutēt par tiem gan ar speciālistiem, gan ar nespeciālistiem. Pielieto zinātnisku pieeju problēmu risināšanā, uzņemas atbildību un iniciatīvu, veicot darbu individuāli, komandā vai vadot citu cilvēku darbu ēdināšanas nozares uzņēmumos. Izvērtē un pieņem lēmumus un rod radošus risinājumus mainīgos vai neskaidros apstākļos. Zina un prot patstāvīgi iegūt, atlasīt , analizēt informāciju un to izmantot vadot ēdināšanas uzņēmumu.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas: Z1 Demonstrēt un pielietot uzņēmējdarbības vadības speciālista profesijai nepieciešamās vispārīgās un specializētās zināšanas priekšstata, izpratnes un lietošanas līmenī. - Patstāvīgais darbs, praktiskās nodarbības, laboratorijas darbi, eksāmens
Prasmes: P1 Spēj izvērtēt , pilnveidot savu un citu cilvēku darbību, strādāt sadarbībā ar citiem, plānot un organizēt darbu, lai veiktu konkrētus uzdevumus ēdināšanas nozares jomā un darba organizēšanā pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās. P2 Spēj rast radošus risinājumus profesionālajām problēmām ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas , pārtikas produktu ražošanas jomā, kur iespējamas izmaiņas. P5 Balstoties uz analītisku pieeju, spēj veikt Ēdināšanas uzņēmuma vadītāja kvalifikācijai atbilstošus praktiskus uzdevumus dažāda līmeņa un veida pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās. - Patstāvīgais darbs, praktiskās nodarbības, laboratorijas darbi, eksāmens
Kompetence K1 Spēj formulēt, aprakstīt , analizēt un risināt praktiskas problēmas ēdienu ražošanas procesu nodrošināšanā. K2 Spēj atlasīt, klasificēt un novērtēt saistītu informāciju ar pārtikas produktu drošu , nekaitīgu ražošanu un izmantot to lēmumu pieņemšanā pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmuma darbības nodrošināšanā. - Patstāvīgais darbs, praktiskās nodarbības, laboratorijas darbi, eksāmens
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Prezentācijas (patstāvīgā, grupu darba , semināru) - 15%
Laboratorijas darbu rezultātu prezentēšana - 15%
Patstāvīgais darbs (MD) - 40%
Eksāmena/ieskaites darbs - 30%
 
Priekšzināšanas Izpratne par uzņēmējdarbu, mārketigu un makroekonomikas ,mikroekonomikas likumsakarībām.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 6.0 20.0 30.0 12.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]