| Kods | PA0224 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Nosaukums | Raugu fizioloģija un ģenētika | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Statuss | Obligātais/Ierobežotās izvēles | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Līmenis un tips | Pamatstudiju, Akadēmiskais | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Tematiskā joma | Bioloģija | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Struktūrvienība | Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Mācībspēks | Marta Zemīte | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Kredītpunkti | 6.0 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Daļas | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Anotācija |
Latvijas Universitātes studiju kurss. Kursa oriģinālais apraksts: https://www.lu.lv/studijas/studiju-celvedis/programmu-un-kursu-katalogi/kursu-katalogs/?tx_lustudycatalogue_pi1%5Baction%5D=detail&tx_lustudycatalogue_pi1%5Bcontroller%5D=Course&tx_lustudycatalogue_pi1%5Bcourse%5D=BiolB114&cHash=b73aa80e93cfc5b2e3dfd72b97e9fb71. Kurss sniedz studentiem ieskatu raugu fizioloģijā, daudzveidībā un ģenētikā. . |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Studiju kursa saturs |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Mērķis un uzdevumi, izteikti kompetencēs un prasmēs |
Kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar raugu daudzveidību un metabolisma īpatnībām, sniegt ieskatu maizes rauga ģenētikā, kā arī demonstrēt rauga pielietojumus biotehnoloģijā. Kursa uzdevumi: 1) sniegt pamatzināšanas par rauga fizioloģiju un ģenētiku; 2) veicināt praktiskās iemaņas darbā ar raugu celmu kultivēšanu un ģenētikas pamatelementiem 3) veicināt kritisko, uz faktiem un novērojumiem balstītu domāšanu. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Sasniedzamie studiju rezultāti un to vērtēšana |
Zināšanas
1. Vispārīgi pārzina rauga fizioloģiju (cukura patēriņš, fermentācija, raugu daudzveidība).
2. Pārzina maizes raugu ģenētiku (genoma uzbūve, krustošanas principi, atlases marķieri, komplementācija).
3. Pārzina mikroorganismu fizioloģijas parametru (augšanas ātrums, substrātu patēriņš, produktu veidošanās ātrumi, utml.) mērīšanas metodes.
4. Pārzina galvenos rauga pielietojuma piemērus mūsdienu biotehnoloģijā (ķīmijas industrija, farmācija, enerģētika, u.c). - 2 testi, 2 laboratorijas darbu protokoli, eksāmens Prasmes 5. Prot izvēlēties konkrētam pielietojumam piemērotāko barotni, kultivēšanas veidu, rauga sugu. 6. Praktiski veic rauga audzēšanas parametru noteikšanu. 7. Prot veikt raugu krustošanu un izvērtēt komplementācijas testa rezultātus. - 2 laboratorijas darbu protokoli, 1 seminārs, eksāmens Kompetence 8. Izvērtē dažādu raugu sugu priekšrocības un trūkumus konkrētiem pielietojumiem biotehnoloģijā. 9. Plāno raugu eksperimentus (barotnes izvēle un sagatavošana, rauga sugas izvēle, fenotipiskie testi, rezultātu interpretācija). 10. Kritiski izvērtē zinātniskās literatūras datus, lai interpretētu fizioloģisko procesu ietekmi uz izmantošanu biotehnoloģijā. - 1 seminārs, eksāmens |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji |
Testi - 5%
Laboratorijas darbu protokoli - 40% Eseja par kādu raugu fizioloģijas/ biotehnoloģijas aspektu - 20% Semināra prezentācija - 10% Noslēguma pārbaudījums: Rakstisks eksāmens - 25% |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Priekšzināšanas | Ievads šūnu un gēnu inženierijā, Vispārīgā mikrobioloģija | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Studiju kursa plānojums |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||