PA0224 Raugu fizioloģija un ģenētika

Kods PA0224
Nosaukums Raugu fizioloģija un ģenētika
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Akadēmiskais
Tematiskā joma Bioloģija
Struktūrvienība Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte
Mācībspēks Marta Zemīte
Kredītpunkti 6.0
Daļas 1
Anotācija Latvijas Universitātes studiju kurss. Kursa oriģinālais apraksts: https://www.lu.lv/studijas/studiju-celvedis/programmu-un-kursu-katalogi/kursu-katalogs/?tx_lustudycatalogue_pi1%5Baction%5D=detail&tx_lustudycatalogue_pi1%5Bcontroller%5D=Course&tx_lustudycatalogue_pi1%5Bcourse%5D=BiolB114&cHash=b73aa80e93cfc5b2e3dfd72b97e9fb71.
Kurss sniedz studentiem ieskatu raugu fizioloģijā, daudzveidībā un ģenētikā. .
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Ievads raugu fizioloģijā un daudzveidībā 4 6 0 0
Ievads maizes raugu ģenētikā 4 6 0 0
Laboratorijas darbs par raugu daudzveidību 14 16 0 0
Laboratorijas darbs par raugu augšanas mērīšanas metodēm 14 16 0 0
Laboratorijas darbs par rauga krustošanos un komplementāciju 14 16 0 0
Eseja par raugu fizioloģiju un biotehnoloģiju 8 16 0 0
Seminārs par raugu biotehnoloģiju 6 16 0 0
Kopā: 64 92 0 0
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar raugu daudzveidību un metabolisma īpatnībām, sniegt ieskatu maizes rauga ģenētikā, kā arī demonstrēt rauga pielietojumus biotehnoloģijā. Kursa uzdevumi: 1) sniegt pamatzināšanas par rauga fizioloģiju un ģenētiku; 2) veicināt praktiskās iemaņas darbā ar raugu celmu kultivēšanu un ģenētikas pamatelementiem 3) veicināt kritisko, uz faktiem un novērojumiem balstītu domāšanu.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas 1. Vispārīgi pārzina rauga fizioloģiju (cukura patēriņš, fermentācija, raugu daudzveidība). 2. Pārzina maizes raugu ģenētiku (genoma uzbūve, krustošanas principi, atlases marķieri, komplementācija). 3. Pārzina mikroorganismu fizioloģijas parametru (augšanas ātrums, substrātu patēriņš, produktu veidošanās ātrumi, utml.) mērīšanas metodes. 4. Pārzina galvenos rauga pielietojuma piemērus mūsdienu biotehnoloģijā (ķīmijas industrija, farmācija, enerģētika, u.c). - 2 testi, 2 laboratorijas darbu protokoli, eksāmens
Prasmes 5. Prot izvēlēties konkrētam pielietojumam piemērotāko barotni, kultivēšanas veidu, rauga sugu. 6. Praktiski veic rauga audzēšanas parametru noteikšanu. 7. Prot veikt raugu krustošanu un izvērtēt komplementācijas testa rezultātus. - 2 laboratorijas darbu protokoli, 1 seminārs, eksāmens
Kompetence 8. Izvērtē dažādu raugu sugu priekšrocības un trūkumus konkrētiem pielietojumiem biotehnoloģijā. 9. Plāno raugu eksperimentus (barotnes izvēle un sagatavošana, rauga sugas izvēle, fenotipiskie testi, rezultātu interpretācija). 10. Kritiski izvērtē zinātniskās literatūras datus, lai interpretētu fizioloģisko procesu ietekmi uz izmantošanu biotehnoloģijā. - 1 seminārs, eksāmens
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Testi - 5%
Laboratorijas darbu protokoli - 40%
Eseja par kādu raugu fizioloģijas/ biotehnoloģijas aspektu - 20%
Semināra prezentācija - 10%
Noslēguma pārbaudījums: Rakstisks eksāmens - 25%
 
Priekšzināšanas Ievads šūnu un gēnu inženierijā, Vispārīgā mikrobioloģija
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 6.0 8.0 14.0 42.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]