Kods | LA0732 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nosaukums | Vispārīgā bioloģija. Mikrobioloģijas pamati | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Statuss | Obligātais/Ierobežotās izvēles | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Līmenis un tips | Pamatstudiju, Profesionālais | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tematiskā joma | Bioloģija | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Struktūrvienība | Liepājas akadēmija | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mācībspēks | Māra Zeltiņa | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kredītpunkti | 3.0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Daļas | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Anotācija |
Kurss ietver bioloģiskās daudzveidības klasifikācijas pamatprincipus, mikroorganismu metaboliskās daudzveidības pamatus un saistītās mikroorganismu izmantošanas iespējas biotehnoloģijās. Tiek akcentēta baktēriju un vīrusu izraisīto slimību un to ierobežošanas problemātika. Praktiski studenti apgūst mikroskopijas un laboratorijas darbu ar mikroorganismiem pamatus.. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa saturs |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mērķis un uzdevumi, izteikti kompetencēs un prasmēs |
Studiju kursa mērķis: Apgūt tālākajām studijām nepieciešamās pamatzināšanas par bioloģiskās daudzveidības klasifikācijas principiem, dabas valstīm un domēniem, vispārēju priekšstatu par mikrobioloģijas darba metodēm, pētījumu objektiem, baktēriju šūnas uzbūvi un metabolisma daudzveidību, mikroorganismu izmantošanas daudzveidību biotehnoloģijā un lomu ekosistēmas funkcionēšanā, kā arī par organisma aizsardzību pret infekciju izraisītājiem. Studiju kursa uzdevumi: 1. Pilnveidot zināšanas vispārīgajos organismu klasifikācijas jautājumos (terminoloģija; vēsture). 2. Veidot zināšanu bāzi mikrobioloģijā, virusoloģijā un imunoloģijā. 3. Iepazīties ar klasiskajām un modernajām metodēm baktēriju pētīšanā, apgūt pamatprasmes baktēriju izolēšanai un mikroskopēšanai. 4. Izprast mikroorganismu metabolisma daudzveidības pamatus un ar piemēriem demonstrēt to izmantošanas iespējas cilvēkiem vajadzīgu produktu iegūšanai. 5. Veidot prasmi novērtēt galveno baktēriju un vīrusu izraisīto slimību izplatīšanās riskus,to ierobežošanas iespējās. 6. Attīstīt kompetenci skaidrot pasaulē un Latvijā aktuālās mikrobioloģijas un biotehnoloģijas problēmas, izmantojot uzticamus informācijas avotus mikrobioloģijas jomā. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sasniedzamie studiju rezultāti un to vērtēšana |
Zināšanas:
1. Spēj izskaidrot bioloģiskās klasifikācijas un nomenklatūras principus, eikariotu un prokariotu šūnu uzbūves principu un savstarpējās atšķirības.
2. Prot novērtēt galveno baktēriju un vīrusu grupu grupu raksturīgās īpašības un izraisītās slimības.
3. Spēj izskaidrot nespecifiskās un specifiskās organisma aizsardzības barjeras pret infekcijām. - Seminārs, starppārbaudījums, eksāmens. Prasmes: 4. Prot Iegūt un raksturot baktēriju kultūras, sastādīt laboratorijas darba protokolus mikrobioloģijā. 5. Prot rīkoties ar vienkāršāko mikrobioloģijas laboratorijas tehniku, ievērojot darba drošības prasības mikrobioloģijas laboratorijā. - Laboratorijas darbi, seminārs, eksāmens. Kompetence: 6. Spēj izplānot un izveidot vienkārša eksperimenta shēmu mikrobioloģijā, sadarboties un veikt mikrobioloģijas eksperimentus grupu darbos (2-3 cilvēku grupās). - Patstāvīgā darba izstrāde, laboratorijas darbi, seminārs. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji |
Laboratorijas darbu izstrāde, protokolu aizstāvēšana seminārā - 15%
Starppārbaudījuma nokārtošana - 15% Patstāvīgā darba izstrāde un prezentācija - 20% Rakstisks eksāmens kursa noslēgumā - 50% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Priekšzināšanas | Bioloģijas pamatkurss vispārējās izglītības līmenī. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa plānojums |
|