LA0720 Uzturmācība: gatavošanas tehnoloģijas, kultūra un mācību metodika II

Kods LA0720
Nosaukums Uzturmācība: gatavošanas tehnoloģijas, kultūra un mācību metodika II
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Pedagoģija
Struktūrvienība Liepājas akadēmija
Mācībspēks Solvita Spirģe-Sēne
Kredītpunkti 3.0
Daļas 1
Anotācija Studiju kursā studenti apgūst dažādu kultūru nacionālās virtuves un to iedalījumu. Iepazīstas ar aktuāliem uztura jautājumiem mūsdienās un jaunākiem zinātnieku pētījumiem..
Tiek aplūkotas dizaina tendences saistībā ar uzturu un tā ietekme uz veselīga dzīvesveida izvēli. .
Pilnveido praktiskās gatavošanas tehnoloģiju prasmes atbilstoši ēdienu grupām. .
Iepazīstas ar uztura un dizaina mācību tēmu saturu skolā..
Šīs zināšanas ir nozīmīgas uzturmācības tēmu organizēšanai pamatskolā..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
1. Uzturs kā kultūras un laikmeta liecinieks. 4 4 2 8
2. Dizains un uzturs. 2 4 2 8
3.Uzturs kā iedvesmas avots mākslā, literatūrā, mūzikā. 2 6 2 8
4.Uzturs un zinātniskie pētījumi. Nākotnes vīzijas. 2 6 2 8
5.Literatūras un informācijas avotu izvērtējums uztura tēmām. 2 6 2 8
6.Praktiskā gatavošana. 6 8 2 10
7.Uztura un dizaina tēmas risinājumi skolā. 8 8 2 8
8.Pakalpojumu dizaina iespējas uztura kultūras veicināšanā. Individuāls dizaina projekts „Ēdiens kā dāvana”. 6 10 2 10
Kopā: 32 52 16 68
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Kursa mērķis ir veicināt izpratni par uzturu kā kultūras sastāvdaļu un svarīgu faktoru personas dzīvē. Veidot studentiem kompetences patstāvīgi organizēt mācību satura apguvi skolā, balstoties uz jaunākajiem sasniegumiem pārtikas, tehnoloģiju un dizaina jomā. Kursa uzdevumi: 1. Apgūt jaunākos uztura speciālistu ieteikumus uztura jomā un spēt izanalizēt kopsakarībās ar veselīga dzīvesveida principiem un ilgtspējas attīstību mūsdienu daudzkultūru sabiedrībā; 2. Novērtēt jaunāko tehnoloģiju iespējas ēdienu gatavošanā, uzglabāšanā un pasniegšanā, balstoties uz veselīguma, ergoekonomisma un dizaina principiem; 3. Spēt saskatīt dizaina jomas iespējas uzturmācībā un veidot kompetences tās izmantot radošajā darbībā; 4. Veicināt starppriekšmetu saikni dizaina un tehnoloģiju un citu mācību priekšmetu satura apguvē; 5. Veidot mācību procesu, kurš balstīts uz individualizāciju un diferenciāciju, komandas darbu un līderību.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas: * Atpazīst dažādu kultūru un laika periodu uztura raksturīgos elementus un salīdzina dažādās ēšanas kultūras, stilus, veidus un popularitāti mūsdienās. * Izskaidro dažādu pārtikas produktu īpašības un kvalitātes, balstoties uz starppriekšmetu zināšanām. * Prezentē savas idejas un izstrādājumus uztura un dizaina jomā. - Iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtā kompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem.
Prasmes: * Pieņem lēmumus uztura un dizaina radošajos risinājumos. * Praktiski izmanto jaunākās tehnoloģiskās iekārtas ēdienu gatavošanā. * Izmanto fizikas, ķīmijas u.c. zināšanas, veicot eksperimentus uztura tēmā. - Iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtā kompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem.
Kompetence: * Pieņem lēmumus uztura mācību tēmas organizēšanā un mācību satura atlasē skolā, izdara kopsavilkumu par uztura tēmas aktualitātēm konkrētajās mācību situācijās. - Iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtā kompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
1.Nacionālo virtuvju izpēte, informācijas analīze, secinājumi un prezentācija - 5%
2.Dizaina risinājuma skices ēdienam un produktam - 5%
3.Eksperimenti pārtikas produktu īpašību noteikšanai - 10%
4.Grāmatu un informācijas avotu analīze. Secinājumi un prezentācija - 10%
5.Praktiskā gatavošana - 30%
6.Mācību tēmas risinājums skolā - 20%
7.Praktiski radošs dizaina projekts, tā prezentācija - 20%
 
Priekšzināšanas Uzturmācība: gatavošanas tehnoloģijas, kultūra un mācību metodika I
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 3.0 16.0 16.0 0.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]