Kods | DA0315 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nosaukums | Zāļu gatavās formas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Statuss | Obligātais/Ierobežotās izvēles; Brīvās izvēles | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Līmenis un tips | Augstākā līmeņa, Akadēmiskais | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tematiskā joma | Ķīmija un ķīmijas tehnoloģija | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Struktūrvienība | Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mācībspēks | Inese Mieriņa, Māra Jure | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kredītpunkti | 3.0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Daļas | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Anotācija |
Studiju kurss sniedz studentiem padziļinātas zināšanas par zāļu formu rūpnieciskās ražošanas pamatnoteikumiem un labu ražošanas praksi, dažādu zāļu formu raksturojumu un izstrādes/ražošanas procesu pamatprincipiem, zāļu formu kvalitātes novērtēšanu, biofarmāciju. Studiju kursā apskata zāļu un pārtikas mijiedarbību, aktīvās vielas un palīgvielas. Studentiem tiek sniegts ieskats par svarīgākajām zāļu formām: cieto zāļu formām (pulveri, granulas, tabletes), aerosoliem, mīkstajām (ziedes, krēmi, geli, zāles rektālai ievadīšanai, plāksteri) un parenterālajām zāļu formām, dispersajām sistēmām (suspensijas, emulsijas), želatīna kapsulām un to izgatavošanas specifiku.. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa saturs |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mērķis un uzdevumi, izteikti kompetencēs un prasmēs |
Studiju kursa mērķis: sniegt pamatzināšanas par dažādu zāļu formu izstrādes un gatavošanas pamatprincipiem rūpnieciskos apstākļos, dažādu palīgvielu nozīmi un lietošanu zāļu formu izstrādē, pagatavoto zāļu formu kvalitātes novērtēšanu, biofarmācijas pētījumu in vitro izmantošanu zāļu formu izstrādē. Studiju kursa uzdevumi: sniegt kompetenci dažādu zāļu formu izstrādes un pagatavošanas pamatprincipos, zināšanas par labu ražošanas praksi farmaceitiskajā ražošanā, izveidot spējas un prasmi izvēlēties atbilstošākās zāļu gatavās formas aktīvo farmaceitisko vielu ievadei organismā. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sasniedzamie studiju rezultāti un to vērtēšana |
Orientējas gatavo zāļu formu rūpnieciskās ražošanas likumdošanā un zāļu formu reģistrācijā. - Pārbaudes forma: kontroldarbs; ieskaites darbs.
Kritēriji: students pārzina un izprot gatavo zāļu formu rūpnieciskajā ražošanā izpildāmās likumdošanas prasības, pārzin zāļu formu reģistrācijas gaitu, prasības un terminoloģiju. Pārzina dažādu zāļu gatavo formu priekšrocības un trūkumus, to izvēles pamatprincipus atkarībā no konkrētām AFV un to ievadīšanas veida. - Pārbaudes forma: kontroldarbs; ieskaites darbs. Kritēriji: students spēj izvēlēties zāļu ievadīšanas veidam atbilstošāko zāļu gatavo formu. Pārzina dažādu zāļu formu izgatavošanas tehnoloģijas un kvalitātes kontroli, spēj komunicēt ar citiem ražošanas speciālistiem: farmaceitiem, tehnologiem un analītiķiem. - Pārbaudes forma: kontroldarbs; ieskaites darbs. Kritēriji: students pārzina un spēj izvēlēties uzdevumam atbilstošākās zāļu formu izgatavošanas tehnoloģijas un kvalitātes kontroles metodes, spēj atrisināt konkrētas ražošanas problēmas. Spēj izvēlēties mērķim atbilstošu un optimālu zāļu gatavo formu. - Pārbaudes forma: kontroldarbs; ieskaites darbs. Kritēriji: students spēj atrisināt doto uzdevumu, izvēloties konkrētam produktam optimālāko zāļu gatavo formu. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji |
Kontroldarbs Nr. 1 (cietās zāļu formas) - 25%
Kontroldarbs Nr. 2 (zāles parenterālai ievadīšanai) - 25% Kontroldarbs Nr. 3 (mīkstās zāļu formas) - 25% Ieskaites darbs - 25% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Priekšzināšanas | Zināšanas organiskajā sintēzē un bioloģiskajā ķīmijā. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa plānojums |
|