PA0209 Mikroorganismu kultivēšana un fizioloģija

Kods PA0209
Nosaukums Mikroorganismu kultivēšana un fizioloģija
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Akadēmiskais
Tematiskā joma Bioloģija
Struktūrvienība Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte
Mācībspēks Tālis Juhna, Iveta Lauva
Kredītpunkti 3.0
Daļas 1
Anotācija Studiju kursu īsteno Latvijas Universitāte, kursa izstrādātājs ir Uldis Kalnenieks..
Pilnu studiju kursu skatīt: https://www.lu.lv/studijas/studiju-celvedis/programmu-un-kursu-katalogi/kursu-katalogs/?tx_lustudycatalogue_pi1[action]=detail&tx_lustudycatalogue_pi1[controller]=Course&tx_lustudycatalogue_pi1[course]=Biol2055..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Ievads. Mikroorganismu fizioloģijas loma biotehnoloģijā. 2 3 0 0
Kultivēšanas veidi un mikroorganismu augšanas kinētika. 4 6 0 0
Producentu celmu kultivēšanas fizioloģija. 4 6 0 0
Makroskopiskās bilances metode. 6 9 0 0
Laboratorijas darbs: periodiskā kultivēšana fermentatorā. 16 24 0 0
Kopā: 32 48 0 0
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Studiju kursa mērķis ir sniegt pamatzināšanas par rūpniecisko producentu fizioloģiju un kultivēšanu, kā arī par biotehnoloģisko procesu kontroles un vadības principiem. Studiju kursa uzdevumi: 1) sniegt pārskatu par mikroorganismu augšanas un produktu sintēzes fizioloģiju; 2) iepazīstināt ar makroskopiskās bilances metodes pamatiem un tās pielietojumu procesu kontrolei; 3) sniegt zināšanas par ievadu kultūras augšanas kinētikā un stehiometrijā.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Prot formulēt mikroorganismu kultivēšanas un produktu sintēzes procesus, to saistību ar mikroorganismu fizioloģiju, kā arī to kontroli un vadību; izprot fermentāciju veidus, to izmantošanu biotehnoloģijā un kultivēšanas aparatūras darbības principiem. - Rakstveida kontroldarbs par 1.-3.tēmu, fermentācijas darba protokola aizstāvēšana, rakstveida eksāmens.
Prot kvantitatīvi raksturot kultūras augšanas un produkta sintēzes kinētiku un stehiometriju periodiskajos un nepārtrauktās kultivēšanas procesos; prot izmantot makroskopiskās bilances metodi procesa iznākumu aprēķinos. - Rakstveida kontroldarbs par 1.-3.tēmu, fermentācijas darba protokola aizstāvēšana, rakstveida eksāmens.
Spēj plānot un vadīt mikroorganismu kultivēšanas procesu fermentatorā un sniegt tā kvantitatīvu raksturojumu. - Fermentācijas darba protokola aizstāvēšana, rakstveida eksāmens.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Rakstveida kontroldarbs par 1. - 3. tēmu - 30%
Fermentācijas darba protokola aizstāvēšana - 30%
Rakstveida eksāmens - 40%
 
Priekšzināšanas Mikrobioloģijas pamati, metabolims.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas nedēļā Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 3.0 20.0 0.0 20.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]