Kods | PA0209 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nosaukums | Mikroorganismu kultivēšana un fizioloģija | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Statuss | Obligātais/Ierobežotās izvēles | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Līmenis un tips | Pamatstudiju, Akadēmiskais | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tematiskā joma | Bioloģija | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Struktūrvienība | Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mācībspēks | Tālis Juhna, Iveta Lauva | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kredītpunkti | 3.0 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Daļas | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Anotācija |
Studiju kursu īsteno Latvijas Universitāte, kursa izstrādātājs ir Uldis Kalnenieks.. Pilnu studiju kursu skatīt: https://www.lu.lv/studijas/studiju-celvedis/programmu-un-kursu-katalogi/kursu-katalogs/?tx_lustudycatalogue_pi1[action]=detail&tx_lustudycatalogue_pi1[controller]=Course&tx_lustudycatalogue_pi1[course]=Biol2055.. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa saturs |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mērķis un uzdevumi, izteikti kompetencēs un prasmēs |
Studiju kursa mērķis ir sniegt pamatzināšanas par rūpniecisko producentu fizioloģiju un kultivēšanu, kā arī par biotehnoloģisko procesu kontroles un vadības principiem. Studiju kursa uzdevumi: 1) sniegt pārskatu par mikroorganismu augšanas un produktu sintēzes fizioloģiju; 2) iepazīstināt ar makroskopiskās bilances metodes pamatiem un tās pielietojumu procesu kontrolei; 3) sniegt zināšanas par ievadu kultūras augšanas kinētikā un stehiometrijā. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sasniedzamie studiju rezultāti un to vērtēšana |
Prot formulēt mikroorganismu kultivēšanas un produktu sintēzes procesus, to saistību ar mikroorganismu fizioloģiju, kā arī to kontroli un vadību; izprot fermentāciju veidus, to izmantošanu biotehnoloģijā un kultivēšanas aparatūras darbības principiem. - Rakstveida kontroldarbs par 1.-3.tēmu, fermentācijas darba protokola aizstāvēšana, rakstveida eksāmens. Prot kvantitatīvi raksturot kultūras augšanas un produkta sintēzes kinētiku un stehiometriju periodiskajos un nepārtrauktās kultivēšanas procesos; prot izmantot makroskopiskās bilances metodi procesa iznākumu aprēķinos. - Rakstveida kontroldarbs par 1.-3.tēmu, fermentācijas darba protokola aizstāvēšana, rakstveida eksāmens. Spēj plānot un vadīt mikroorganismu kultivēšanas procesu fermentatorā un sniegt tā kvantitatīvu raksturojumu. - Fermentācijas darba protokola aizstāvēšana, rakstveida eksāmens. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji |
Rakstveida kontroldarbs par 1. - 3. tēmu - 30%
Fermentācijas darba protokola aizstāvēšana - 30% Rakstveida eksāmens - 40% |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Priekšzināšanas | Mikrobioloģijas pamati, metabolims. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa plānojums |
|