BM0167 Dzesēšana un saldēšana

Kods BM0167
Nosaukums Dzesēšana un saldēšana
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles; Brīvās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Siltumtehnika, siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas
Struktūrvienība Būvniecības un mašīnzinību fakultāte
Mācībspēks Anatolijs Borodiņecs, Juris Pomerancevs, Inna Šaraņina
Kredītpunkti 5.0
Daļas 1
Anotācija Kursā tiek apskatīti zemu temperatūru iegūšanas paņēmieni un darba vielas; dzesēšanas un saldēšanas mašīnu darbības principi (darbināmas ar mehānisko enerģiju, kā arī ar siltuma enerģiju), analizēti atbilstošie termodinamiskie cikli; aplūkoti saldēšanas iekārtu mezglus un pamatsastāvdaļas; tiek izvērtēta mūsdienu automatizēto iekārtu un tehnoloģiju struktūra..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Dzesēšanas un saldēšanas tehnika un tās izmantošana vēsturiskā skatījumā 4 4 1 10
Mākslīgas dzesēšanas termodinamiskie pamati. Dzesēšanas un saldēšanas mašīnu darba vielas 8 6 1 12
Siltuma izdalījumu noteikšana biroju ēkās un ražošanas ēkās. 4 6 1 10
Dzesēšanas un saldēšanas mašīnas, kurās cikla realizēšanai patērē mehānisko enerģiju, atbilstošie termodinamiskie cikli un to aprēķini 4 6 1 8
Dzesēšanas un saldēšanas mašīnas, kurās cikla realizēšanai patērē siltuma enerģiju, atbilstošie termodinamiskie cikli 4 4 1 8
Siltumsūkņi 6 6 1 10
Tvaika kompresijas dzesēšanas un saldēšanas mašīnu kompresori. Vairākpakāpju saldēšanas mašīnas un to aprēķini 6 6 1 10
Dzesēšanas un saldēšanas mašīnu siltumapmaiņas aparāti un to aprēķini 6 6 1 5
Dzesēšanas un saldēšanas iekārtu palīgaparāti un to aprēķini 4 4 1 10
Dzesēšanas un saldēšanas iekārtu cauruļvadi un to aprēķini 6 4 1 10
Dzesēšanas un saldēšanas iekārtu automatizācija 6 4 1 10
Apkārtējās vides aizsardzība. Darba drošība 2 4 1 5
Kopā: 60 60 12 108
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
1. Iegūt pamatzināšanas un izpratni par mākslīgas dzesēšanas termodinamiskiem pamatiem. 2. Iegūt zināšanas par plašāk izmantojamiem cikliem dzesēšanas un saldēšanas iekārtās, to pielietojumu. 3. Iepazīties ar plašāk izmantojamiem darba vielām. 4. Saprast aplūkoto iekārtu mezglus un pamat sastāvdaļas. 5. Izprast aplūkoto automātiku tipu darbības un uzbūves principus. 6. Plānot un organizēt darbu un darba vietas. 7. Saudzēt apkārtējo vidi.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Spēj veikt vienkārša tvaika kompresijas cikla aprēķinu, ja ir doti cikla parametri un raksturojošie lielumi. - Patstāvīgais darbs - aprēķins
Spēj veikt divpakāpju kompresijas iekārtas aprēķinu, ja ir doti cikla parametri un raksturojošie lielumi. - Patstāvīgais darbs - aprēķins
Orientējas dzesēšanas un saldēšanas iekārtas uzbūvē un darbības pamatprincipos. - Patstāvīgais darbs - aprēķins
Pārzina plašāk izmantotos aukstuma aģentus, izprot dzesēšanas un saldēšanas iekārtu darbības ciklu un spēj raksturot dažādu darba režīmu ietekmi uz iekārtas efektivitāti. - Patstāvīgais darbs - aprēķins
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Rakstisks eksāmens - 40%
Praktiskie darbi - 40%
Referāts - 10%
 
Priekšzināšanas Vispārīgā ķīmija, termodinamika, siltumtehnika, saldēšanas tehnoloģijas.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi Pārbaudījumi (brīvai izvēlei)
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs Ieskaite Eksāmens Darbs
1 5.0 40.0 20.0 0.0 * *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]