Kods | BM0167 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nosaukums | Dzesēšana un saldēšana | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Statuss | Obligātais/Ierobežotās izvēles; Brīvās izvēles | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Līmenis un tips | Pamatstudiju, Profesionālais | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tematiskā joma | Siltumtehnika, siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Struktūrvienība | Būvniecības un mašīnzinību fakultāte | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mācībspēks | Anatolijs Borodiņecs, Juris Pomerancevs, Inna Šaraņina | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kredītpunkti | 5.0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Daļas | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Anotācija |
Kursā tiek apskatīti zemu temperatūru iegūšanas paņēmieni un darba vielas; dzesēšanas un saldēšanas mašīnu darbības principi (darbināmas ar mehānisko enerģiju, kā arī ar siltuma enerģiju), analizēti atbilstošie termodinamiskie cikli; aplūkoti saldēšanas iekārtu mezglus un pamatsastāvdaļas; tiek izvērtēta mūsdienu automatizēto iekārtu un tehnoloģiju struktūra.. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa saturs |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mērķis un uzdevumi, izteikti kompetencēs un prasmēs |
1. Iegūt pamatzināšanas un izpratni par mākslīgas dzesēšanas termodinamiskiem pamatiem. 2. Iegūt zināšanas par plašāk izmantojamiem cikliem dzesēšanas un saldēšanas iekārtās, to pielietojumu. 3. Iepazīties ar plašāk izmantojamiem darba vielām. 4. Saprast aplūkoto iekārtu mezglus un pamat sastāvdaļas. 5. Izprast aplūkoto automātiku tipu darbības un uzbūves principus. 6. Plānot un organizēt darbu un darba vietas. 7. Saudzēt apkārtējo vidi. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sasniedzamie studiju rezultāti un to vērtēšana |
Spēj veikt vienkārša tvaika kompresijas cikla aprēķinu, ja ir doti cikla parametri un raksturojošie lielumi. - Patstāvīgais darbs - aprēķins Spēj veikt divpakāpju kompresijas iekārtas aprēķinu, ja ir doti cikla parametri un raksturojošie lielumi. - Patstāvīgais darbs - aprēķins Orientējas dzesēšanas un saldēšanas iekārtas uzbūvē un darbības pamatprincipos. - Patstāvīgais darbs - aprēķins Pārzina plašāk izmantotos aukstuma aģentus, izprot dzesēšanas un saldēšanas iekārtu darbības ciklu un spēj raksturot dažādu darba režīmu ietekmi uz iekārtas efektivitāti. - Patstāvīgais darbs - aprēķins |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji |
Rakstisks eksāmens - 40%
Praktiskie darbi - 40% Referāts - 10% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Priekšzināšanas | Vispārīgā ķīmija, termodinamika, siltumtehnika, saldēšanas tehnoloģijas. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa plānojums |
|