Kods | BM0083 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nosaukums | Saldētavu iekārtas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Statuss | Obligātais/Ierobežotās izvēles; Brīvās izvēles | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Līmenis un tips | Pamatstudiju, Profesionālais | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tematiskā joma | Siltumtehnika, siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Struktūrvienība | Būvniecības un mašīnzinību fakultāte | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mācībspēks | Dmitrijs Rusovs, Ainārs Cars | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kredītpunkti | 4.0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Daļas | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Anotācija |
Studiju kurss aptver aukstuma aģentu un aukstuma nesēju īpatnības un saldētavu iekārtu klasifikāciju, to lietojuma un ekspluatācijas praktiskos aspektus. Ir apskatīti kompresoru, iztvaicētāju, kondensatoru aprēķini. Studiju kursā izklāstītas iekārtu izvēles metodes: gāzes un tvaika kompresoru aukstuma iekārtām, alternatīviem dzesēšanas paņēmieniem (absorbcijas, tvaika ežekcijas, termoelektriskās dzesēšanas). Studiju kursa saturā iekļautas nodarbības ar saldētavu iekārtu aprēķinu esošo programmnodrošinājumu https://www.ipu.dk/products/coolpack/ un iekārtu izvēles programmnodrošinājumu https://www.bitzer.de/websoftware/. Studiju kursa ietvaros iekārtu izvēle tiek aplūkota arī no energoefektivitātes un vides aizsardzības skatu punktiem, pievēršot uzmanību jomai saistošo specifisko normatīvo aktu un standartu prasībām.. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa saturs |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mērķis un uzdevumi, izteikti kompetencēs un prasmēs |
Studiju kursa mērķis ir sniegt izpratni par galvenajiem saldētavu iekārtu tipiem, aukstuma aģentu un aukstuma nesēju īpatnībām un teorētisko zināšanu praktiskā lietojuma prasmes. Studiju kursa uzdevumi ir: 1. Attīstīt prasmes izvelēties saldētavas iekārtu (kompresoru, iztvaicētāju, kondensatoru) ar piemeklēšanas programmnodrošinājumu (https://www.bitzer.de/websoftware/ un citām) un novērtēt tās caur dzīves ciklu analīzi un ekodizaina prasībām. 2. Sniegt studentiem izpratni par aukstuma aģentu izvēles principiem un savstarpējam atšķirībām, kā arī to normatīvo regulējumu. 3. Attīstīt iemaņas uzdotās problēmas risināšanā, rezultātu pamatojuma sniegšanā, procesu un iekārtu aprēķinu ar esošo programmnodrošinājumu https://www.ipu.dk/products/coolpack/. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sasniedzamie studiju rezultāti un to vērtēšana |
Spēj izvēlēties apgrieztu termodinamikas ciklu un aukstuma aģentu noteikta temperatūras režīma iegūšanai un uzturēšanai, kā arī noteikt atbilstošus sistēmu darba vielu īpašības un termodinamiskos raksturlielumus. - Pārbaudes veidi: stundas darbs Nr.2, eksāmens.
Vērtēšanas kritēriji: spēj atrast, aprēķināt un novērtēt saldēšanas cikla parametrus, noteikt aukstuma jaudu, izvēlēties atbilstošu aukstumapgādes sistēmas posmam darba vielu un noteikt tā termodinamiskos parametrus. Spēj izmantot jomai saistīto normatīvo aktu, standartu un iekārtu ražotāju prasības aukstumapgādes sistēmu un to mezglu projektēšanai un aprēķinām. - Pārbaudes veidi: stundas darbs Nr.1, eksāmens. Vērtēšanas kritēriji: spēj novērtēt aukstumapgādes sistēmas un to mezglu elementu un darba vielu atbilstību normatīvo aktu un standartu prasībām, sniegt montāžas un ekspluatācijas rekomendācijas atbilstoši ražotāju un normatīvo aktu prasībām. Spēj izvēlēties saldētavas iekārtas, izmantojot izejas parametrus: izmantošanas mērķis, slodze, potenciālie zudumi. - Pārbaudes veidi: laboratorijas un praktiskie darbi, eksāmens. Vērtēšanas kritēriji: spēj noteikt ar mērījumiem aukstumiekārtas darba parametrus un pamata raksturlielumus, spēj izvēlēties saldētavas iekārtas ar aprēķinu un programmnodrošinājuma palīdzību. Spēj identificēt aukstumiekārtu un sistēmu bojājumus un noteikt to iespējamus cēloņus, kā arī noteikt iekārtu optimālus darba režīmus. - Pārbaudes veidi: stundas darbs Nr.3, eksāmens. Vērtēšanas kritēriji: spēj atrast un aprēķināt kompresoru, noteikt jaudu, raksturo tipiskus aukstumiekārtu un sistēmu bojājumus, to cēloņus un sekas. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji |
Starppārbaudījumi (stundas darbi) un praktiskie darbi - 35%
Laboratorijas darbi - 20% Eksāmens - 45% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Priekšzināšanas | Termodinamika. Siltumapmaiņa. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa plānojums |
|