ĶVĶ751 Pārtikas ķīmija un analīzes metodes

Kods ĶVĶ751
Nosaukums Pārtikas ķīmija un analīzes metodes
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles; Brīvās izvēles
Līmenis un tips Augstākā līmeņa, Akadēmiskais
Tematiskā joma Ķīmija un ķīmijas tehnoloģija
Struktūrvienība Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte
Mācībspēks Kristīne Lazdoviča
Kredītpunkti 4.0 (6.0 ECTS)
Daļas 1
Anotācija Studiju kurss rada padziļinātu izpratni par pārtikas produktu galveno sastāvdaļu uzbūvi un ķīmisko mainību. Studējošais iegūst zināšanas par pārtikas produktu sastāvu, īpašībām un ķīmiskajām pārvērtībām, kuras notiek apstrādes, pārstrādes un uzglabāšanas laikā. Mācību darbs ir orientēts uz vispārīgu izpratni par pārtikas produktu īpašībām un to savstarpējo saderību..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Lekcija. Ievads pārtikas ķīmijā. Pārtikas produktu galvenās sastāvdaļas, to raksturojumi. Pārtikas kvalitātes kontrole. 2 2 0 0
Lekcija. Ūdens funkcija pārtikas produktos. Minerālūdens un dzeramais ūdens. 2 2 0 0
Lekcija. Olbaltumvielas, uzbūve un īpašības. Piens. Gaļa. 2 2 0 0
Laboratorijas darbs. Na, K, Ca vai Mg jonu noteikšana minerūdenī vai pienā, izmantojot atomu absorbcijas spektrometrijas metodi. 4 2 0 0
Laboratorijas darbs. Aminoskābju plānslāņa hromatogrāfiska identificēšana. 4 2 0 0
Laboratorijas darbs. Prolīna satura noteikšana pārtika sulās. 4 2 0 0
Lekcija. Monosaharīdi. Monosaharīdu ķīmiskās un fizikālās īpašības. Oligosaharīdi un polisaharīdi un to pielietojums pārtikas rūpniecībā. 2 2 0 0
Laboratorijas darbs. Cietes pierādīšana un cietes polarimetriskā noteikšana. 4 2 0 0
Lekcija. Triacilglicerīdi, fosfolipīdi. Tauku ķīmiskās pārvērtības. Tauku oksidēšanās un ietekme uz pārtikas uzglabāšanas stabilitāti. 4 2 0 0
Laboratorijas darbs. Pārtikas eļļu un taukvielu raksturošana ar ķīmiskām metodēm. 4 2 0 0
Kontroldarbs I. Triglicerīdi, olbaltumvielas un ogļhidrāti. 1 10 0 0
Lekcija. Vitamīni, to uzbūve un īpašības. Minerālvielas. 2 2 0 0
Laboratorijas darbs. Vitamīnu un minerālvielu noteikšana. 4 2 0 0
Lekcija. Aromātvielas pārtikā. Pārtikas aromatizēšana. 2 2 0 0
Lekcija. Pārtikas krāsvielas. 2 2 0 0
Lekcija. Pārtikas piedevas. 4 2 0 0
Lekcija. Veselībai kaitīgo vielu avoti pārtikā. Bioloģiskais un ķīmiskais piesārņojums. 2 2 0 0
Lekcija. Funkcionālā un ģenētiski modificētā pārtika. 2 2 0 0
Laboratorijas darbs. Piedevu noteikšana - konservants, saldviela, krāsviela. 4 2 0 0
Kontroldarbs II. Pārtikas piedevas. 1 10 0 0
Laboratorijas darbs. Kopējo fenolu satura noteikšana pārtikas produktos. 4 2 0 0
Individuālā prezentācija. 4 10 0 0
Konsultācija un eksāmens. 16 12 0 0
Kopā: 80 80 0 0
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Studiju kursa mērķis ir attīstīt studenta prasmi izprast pārtikas produktu sastāvdaļu izmaiņas pārstrādes un uzglabāšanas laikā. Studiju kursa uzdevumi ir: 1. Sniegt pamatzināšanas par pārtikas produktu sastāvu un pārtikas kvalitātes nodrošināšanu. 2. Attīstīt prasmi orientēties jautājumos par funkcionālo, ģenētiski modificēto pārtiku un pārtikas piedevu lietošanu mūsdienu pārtikas rūpniecībā balstoties uz iegūtajām teorētiskajām zināšanām. 3. Nostiprināt instrumentālo metožu pielietošanas prasmes.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Pārzina lipīdu, olbaltumvielu un ogļhidrātu ķīmisko struktūru, to fizikālās īpašības un ķīmiskās reakcijas un pielietojumu pārtikas industrijā. Izprot ūdens funkciju pārtikas produktos. - Pārbaudes forma: kontroldarbs I, laboratorijas darbi, eksāmens. Kritēriji: students orientējas pārtikas produktu sastāvā, spēj identificēt ar pārtikas produkta kvalitātes izmaiņu saistītās ķīmiskās reakcijas.
Pārzina pārtikas piedevu, krāsvielu un aromātvielu lietošanu mūsdienu pārtikas industrijā. - Pārbaudes forma: kontroldarbs II, laboratorijas darbi, eksāmens. Kritēriji: students prot atpazīt drošās pārtikas piedevas, prot pielietot instrumentālās analīzes metodes pārtikas analīzē.
Izprot funkcionālās un ģenētiski modificētās pārtikas lietošanu mūsdienu pārtikas industrijā. - Pārbaudes forma: kontroldarbs II, eksāmens. Kritēriji: students spēj izvērtēt funkcionālās un ģenētiski modificētās pārtikas lietošanas pozitīvo un negatīvo pusi.
Pārzina pārtikas kontroles metodes. - Pārbaudes forma: individuālā darba prezentācija, eksāmens. Kritēriji: students izprot pārtikas kontroles lomu pārtikas produktu drošai lietošanai un uzglabāšanai.
Izprot un spēj analizēt informāciju par aktuālām tēmām pārtikas ķīmijas jomā. - Pārbaudes forma: individuālā darba prezentācija, eksāmens. Kritēriji: students spēj piemērot no zinātniskās literatūras iegūtu informāciju diskusijās par aktualitātēm pārtikas ķīmijā.
Izprot dažādu instrumentālo metožu izmantošanas iespējas pārtikas ķīmijā. - Pārbaudes forma: laboratorijas darbi. Kritēriji: students spēj izvēlēties nepieciešamo metodi un spēj interpretēt rezultātu.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Kontroldarbi - 30%
Laboratorijas darbi - 30%
Individuālā darba prezentācija - 10%
Eksāmens - 30%
 
Priekšzināšanas Pamatzināšanas organiskajā, analītiskajā un fizikālajā ķīmijā.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP EKPS Stundas Pārbaudījumi Pārbaudījumi (brīvai izvēlei)
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs Ieskaite Eksāmens Darbs
1 4.0 6.0 2.0 0.0 2.0 * *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]