ĶVT784 Pārtikas piesārņojuma analīze

Kods ĶVT784
Nosaukums Pārtikas piesārņojuma analīze
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles; Brīvās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Akadēmiskais
Tematiskā joma Ķīmija un ķīmijas tehnoloģija
Struktūrvienība Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte
Mācībspēks Iveta Pugajeva, Kristaps Kļaviņš
Kredītpunkti 3.0 (4.5 ECTS)
Daļas 1
Anotācija Studiju kurss rada padziļinātas zināšanas par pārtikas nekaitīguma prasībām un ķīmisko apdraudējumu, kas var negatīvi ietekmēt cilvēka veselību; padziļinātu izpratni par instrumentālo metožu nozīmi un praktisku pielietojumu konkrētu pārtikas ķīmisko piesārņotāju vai toksīnu noteikšanā; kā arī prasmes iespējamo risku izvērtēšanā..
Studējošais iegūst zināšanas par aktuālajiem pārtikas piesārņotājiem un ar to saistītajiem riskiem, analīzes metožu attīstības tendencēm pārtikas produktu testēšanā, piemērotu instrumentālo analītisko metožu pielietošu pārtikas produktu kontrolē. Studiju kursa satura apguve notiek ciešā teorijas un prakses kontekstā, līdztekus teorētiskajām zināšanām tiek apgūtas praktiskas prasmes..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Ievads par pārtikas drošību un ķīmiskajiem piesārņotājiem, Eiropas Savienības un starptautiskā likumdošana pārtikas produktu nekaitīguma un kvalitātes jomā. 2 0 0 0
Modernās paraugu sagatavošanas metodes pārtikas drošības analīzēs. 2 0 0 0
Ķīmisko savienojumu riska novērtēšanas principi. 2 0 0 0
Kvalitātes kontrole un analīžu metožu validēšana pārtikas testēšanas laboratorijās. 2 0 0 0
Pesticīdu izplatība pārtikas produktos un to noteikšanas metodes. 2 0 0 0
Mikotoksīni un augu toksīni pārtikas produktos un to noteikšanas metodes. 2 0 0 0
Veterināro zāļu un hormonālo savienojumu noteikšanas metodes pārtikas produktos. 2 0 0 0
Nanomateriālu izplatība pārtikā, risku novērtējums. 2 0 0 0
Pārtikas pārstrādes procesu piesārņotāji, to mazināšanas iespējas un noteikšanas metodes. 2 0 0 0
Ķīmisko vielu migrācija no pārtikas iepakojuma. 2 0 0 0
Noturīgie organiskie piesārņotāji pārtikā un apkārtējā vidē. 2 0 0 0
Smagie metāli pārtikā un apkārtējā vidē, to noteikšanas metodes. 2 0 0 0
Jūras biotoksīni pārtikas ķēdē un to noteikšana. 2 0 0 0
Pārtikas produktu viltošana. 2 0 0 0
Starppārbaudījums: Pārtikas piesārņotāji un to noteikšanas iespējas. 2 10 0 0
Praktiskais darbs: Iepazīstināšana ar pārtikas drošības testēšanas laboratoriju (darba izmantojamās testēšanas metodes un nepieciešamais aprīkojums). 4 0 0 0
Praktiskais darbs: Pārtikas produktu testēšanas metožu validācija. 2 10 0 0
Praktiskais darbs: Kvalitātes kontroles nodrošināšana pārtikas piesārņotāju testēšanā. Mērījumu izsekojamība. 4 10 0 0
Praktiskais darbs: Piesārņojuma riska novērtēšana. 4 10 0 0
Praktiskais darbs: Pārtikas drošība. 4 10 0 0
Konsultācijas. 8 0 0 0
Eksāmens. 4 10 0 0
Kopā: 60 60 0 0
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Studiju kursa mērķis ir sniegt zināšanas par pārtikas kontroles tendencēm un dažādu pārtikas piesārņotāju aktualitātēm; mūsdienu instrumentālo metožu praktisku pielietojumu pārtikas produktu analīzēm atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Studiju kursa uzdevumi ir: 1. Iepazīstināt studējošo ar pārtikas piesārņotāju veidiem, izplatības problēmas būtību un ar to saistītiem riskiem. 2. Veidot zināšanas riska novērtēšanā un riska samazināšanas pasākumu noteikšanā attiecībā uz ķīmisko piesārņotāju izplatību pārtikas produktos un to ietekmi uz cilvēka veselību. 3. Veidot prasmes pareizi izvēlēties piemērotas pārtikas produktu piesārņotāju noteikšanas metodoloģijas, ņemot vērā piesārņotāju ķīmiski-fizikālās īpašības, to izplatību un koncentrāciju līmeņus dažādos produktos.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Pārzina pārtikas piesārņotāju veidus, to izplatību pārtikas produktos un ar to saistītos riskus. - Pārbaudes veidi: starppārbaudījums, praktiskais darbs un eksāmens. Kritēriji: students spēj praktiski noteikt pārtikas produktam raksturīgu piesārņotāju veidus un definēt tā rašanās avotus un iemeslus.
Pārzina pārtikas piesārņotāju noteikšanas un kontroles metodes. - Pārbaudes veidi: starppārbaudījums, praktiskais darbs un eksāmens. Kritēriji: students spēj piedāvāt un pamatot izvēlētās metodes iespējas un ierobežojumus noteikta piesārņotāja testēšanai.
Izprot riska novērtēšanas principus attiecībā uz ķīmisko piesārņotāju klātbūtni pārtikas produktos un to ietekmi uz cilvēka veselību. - Pārbaudes veidi: praktiskais darbs un eksāmens. Kritēriji: students spēj veikt riska novērtēšanu attiecībā uz ķīmisko piesārņotāja izplatību pārtikas produktā.
Izprot un spēj analizēt informāciju no zinātniskās un uzziņu literatūras par aktuāliem pārtikas produktu piesārņotājiem. - Pārbaudes veidi: praktiskais darbs un individuālā darba prezentācija. Kritēriji: students spēj piemērot no zinātniskās literatūras iegūto informāciju diskusijās par aktuālajiem pārtikas piesārņotājiem, to iespējamo izplatību un analītiskās noteikšanas iespējām.
Izprot un spēj analizēt saistošos normatīvos aktus un prasības attiecībā uz testēšanas metodes validēšanu un kvalitātes kontroles veikšanu. - Pārbaudes veidi: starppārbaudījums, praktiskais darbs un eksāmens. Kritēriji: students spēj definēt metodes veiktspējas kritērijus un izvērtēt metodes atbilstību piesārņotāja testēšanai.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Starppārbaudījumi - 20%
Individuālā darba prezentācija - 20%
Praktiskais darbs - 20%
Eksāmens - 40%
 
Priekšzināšanas Analītiskā ķīmija un hromatogrāfijas pamati.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP EKPS Stundas Pārbaudījumi Pārbaudījumi (brīvai izvēlei)
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs Ieskaite Eksāmens Darbs
1 3.0 4.5 2.0 1.0 0.0 * *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]