BSG710 Saldēšanas tehnoloģijas un saldētavu būves

Kods BSG710
Nosaukums Saldēšanas tehnoloģijas un saldētavu būves
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles; Brīvās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Siltumtehnika, siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas
Struktūrvienība Būvniecības un mašīnzinību fakultāte
Mācībspēks Anatolijs Borodiņecs, Juris Pomerancevs
Kredītpunkti 2.0 (3.0 ECTS)
Daļas 1
Anotācija Studiju kursa galvenais mērķis ir sniegt izpratni par saldēšanas būtību, izmantošanu un pielietošanas īpatnībām dažādās nozarēs..
Studiju kursā tiek skaidroti saldēšanas tehnoloģijas nozīmīgākie procesi, kā arī izmaiņas, kas notiek produktos sasaldēšanas, uzglabāšanas un atlaidināšanas laikā. .
Tā ietvaros tiek sniegts pārskats par saldētavu tipiem, funkcijām, uzbūvi, saldētavu konstrukcijām un celtniecības materiāli, analizēti siltuma pieplūdes veidi, aplūkoti saldētavu projektēšanas pamatprincipi..
Studiju kursa mērķis ir arī sniegt klausītājiem detalizētu apskati par saldēšanas iekārtu montāžu, ekspluatāciju un remontu..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Saldēšanas tehnoloģijas, to klasifikācija. Saldētavu iedalījums 2 4 1 4
Pārtikas produktu raksturojums, bojāšanās cēloņi un veidi. Saldēšana un dzesēšana kā konservēšanas līdzeklis 2 4 1 4
Aukstumnesēju parametri,to mērīšana un reģistrēšana 2 4 1 4
Pārtikas produktu apstrādes procesi ar saldēšanu un dzesēšanu. Siltuma izdalījumu noteikšana 2 4 1 8
Saldētavu konstrukcijas un plānojums 2 2 1 4
Būvvietas raksturojums; metroloģija 1 2 1 6
Saldētavas konstrukciju izpēte un pārbaude 2 2 1 4
Dzelzbetona, koka,plastmasu un metāla konstrukcijas saldētavās 2 2 0 4
Grīdas konstrukciju izveide 2 2 1 4
Saldētavu durvis, vārti un dokstacijas. Saldēšanas un dzesēšanas iekārtu balsti. Saldētavas mašīntelpas 6 2 1 4
Saldētavas apsekošana un pārbaude. Būvdarbu tehnoloģija un darba drošība. 4 4 1 4
Latvijas būvnormatīvi 4 2 0 4
Saldētavas kameru tilpuma un laukuma aprēķins 2 2 1 4
Saldētavu siltumizolācijas materiāli un konstrukcijas. Izolācijas kārtas biezuma aprēķins 2 2 1 6
Saldētavā ieplūstošā siltuma daudzuma noteikšana. Saldēšanas mašīnu ražīguma aprēķins 5 2 0 4
Kopā: 40 40 12 68
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
1. Spēj analizēt un izprast saldēšanas un dzesēšanas iekārtu pielietošanas nianses dažādās rūpniecības nozarēs. 2. Iegūt pamatzināšanas un izpratni par saldētavām. 3. Saprast saldēšanas un dzesēšanas iekārtu procesus, pilnveidot izpratni par fizikāliem, ķīmiskiem un fizikāli ķīmiskiem procesiem un to norises likumsakarībām, vielu, materiālu un ķīmisko reakciju daudzveidību. 3. Iepazīties ar plašāk izmantojamiem izolācijas materiāliem. 4. Saprast aplūkoto saldētavas konstrukcijas un mezglus. 5. Spēj veikt saldētavas siltumpieplūdes aprēķinu, kā arī dzesēšanas ražīgumu. 6. Izprast celtniecības rasējumus, konstrukciju rasējumus un montāžas shēmas. 7. Spēj attēlot projektētās konstrukcijas.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Spēj veikt saldētavas ietilpības un celtniecības laukumu aprēķinu. - Patstāvīgais darbs - aprēķins
Spēj veikt saldētavas ietilpības un celtniecības laukumu aprēķinu. - Patstāvīgais darbs - aprēķins
Prot veikt saldētavas siltuma aprēķinu un dzesēšanas jaudas noteikšanu. - Patstāvīgais darbs - aprēķins
Orientējas zināšanas par saldētavu veidiem un konstrukcijām, dažādu saldēšanas un dzesēšanas sistēmu pielietojumu, to raksturlielumiem, ierobežojumiem un darbības īpatnībām. - Rakstisks eksāmens
Pārzina saldēšanas un dzesēšanas iekārtu procesus un spēj to raksturot. - Rakstisks eksāmens
Priekšzināšanas Vispārīgā ķīmija, termodinamika, siltumtehnika
Studiju kursa plānojums
Daļa KP EKPS Stundas Pārbaudījumi Pārbaudījumi (brīvai izvēlei)
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs Ieskaite Eksāmens Darbs
1 2.0 3.0 1.0 1.0 0.0 * *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]