Kods | MŠM362 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nosaukums | Darba procesu projektēšana amatniecībā | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Statuss | Obligātais/Ierobežotās izvēles | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Līmenis un tips | Pamatstudiju, Profesionālais | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tematiskā joma | Lietišķā māksla un dizains | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Struktūrvienība | Arhitektūras un dizaina institūts | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mācībspēks | Andra Ulme | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kredītpunkti | 2.0 (3.0 ECTS) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Daļas | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Anotācija |
Amatnieka darba vietas projektēšanas īpatnības, tās pielāgošana sadzīves priekšmetu un vides objektu izgatavošanai. Ergonomikas kategorijas, to nozīme darba vides iekārtošanā. Ergonomikas principi sadzīves priekšmetu iekārtošanā, ergonomikas principi dzīves vides projektēšanā; ergonomikas principi sabiedriskās dzīves vides projektēšanā.. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa saturs |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mērķis un uzdevumi, izteikti kompetencēs un prasmēs |
Mērķis- nodrošināt, ka tiks apgūts teorētiskais kurss dizaina ergonomikā un students spēs praksē – projektējot mēbeles vai telpu interjera dizainu, ergonomiski lietot studiju priekšmetā iegūtās zināšanas, prasmes un kompetences. 1. Izvērtēt un sniegt piemēros zināšanas par ergonomikas pamatjēdzieniem, principiem un izmantošanas paņēmieniem; 2. Apgūt prasmi veidot ergonomiski atbilstošas darba vietas kā uzņēmumos, tā individuāli projektējot, apzināti lietojot darba aizsardzības pamatprincipus un paņēmienus; 3. Apgūt spēju turpmāk lietot šīs kompetences un prasmes interjera dizaina projektēšanas nodarbībās un ikdienas darbā. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sasniedzamie studiju rezultāti un to vērtēšana |
Spēj atpazīt un definēt ergonomikas pamataspektus, kā arī galvenos drošas darba vides projektēšanas principus un paņēmienus - testa formā demonstrēta spēja veikt objektu ražošanas tehnoloģiju salīdzinošu analīzi, praktiskajā darbā attēlotas kompetences darba aizsardzības jomā, ergonomikas pamataspektos un drošas darba vides projektēšanā Spēj izprast un piemērot darba aizsardzības, darba organizācijas un darba drošības likumu būtību, to savstarpējo mijiedarbību un izpausmi dažādu- rūpniecisko, universālo un grafiskā dizaina virzienos, kā arī spēt ieraudzīt to izpausmi cilvēka psihofizioloģiskās uztveres procesā - Kontroldarbā sniegtās atbildes uz jautājumiem par Darba likumu un darba drošības likumu būtību, kā arī praktiskajā darbā lietotās kompetences darba vietas projektēšanā. Spēj izskaidrot un pamatot savu projektu par drošas un ergonomiski iekārtotas darba vietas risinājumu, tā ideju, izvēlētos ergonomikas principus un paņēmienus - eksāmenā atrisināts uzdevums par drošas un ergonomiski iekārtotas darba vietas raprīkojumu, praktiskā darba aizstāvēšanas prezentācija Spēj integrēt ergonomikas un mākslinieciskās jaunrades pamatprincipus mēbeļu rūpniecisko kolekciju projektēšanas uzdevumos - testa formā demonstrēta spēja veikt doto piemēru analīzi , praktiskajā darbā mēbeļu projekta izstrāde Spēj salīdzināt, izvērtēt un kritizēt darba vides un darba vietas risinājumu ergonomiskos aspektus - kontroldarbā demonstrēta spēja veikt doto piemēru analīze, praktiskajā darbā izstrādāts ergonomiski atbilstošas darba vietas projekts |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Priekšzināšanas | Informācijas tehnoloģija, specializācijai atbilstoša izstrādājumu projektēšana | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studiju kursa plānojums |
|