| Kods | RA0711 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Nosaukums | Dzērienu ražošanas tehnoloģija un iekārtas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Statuss | Obligātais/Ierobežotās izvēles | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Līmenis un tips | Pamatstudiju, Profesionālais | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Tematiskā joma | Pārtikas apstrāde | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Struktūrvienība | Rēzeknes akadēmija | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Mācībspēks | Artūrs Āboliņš | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Kredītpunkti | 3.0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Daļas | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Anotācija |
Sagatavot studentus darbam dzērienu ražošanas uzņēmumā. Studiju kurss sniedz zināšanas par dzērienu ķīmisko sastāvu, to īpašībām un kvalitātes novērtēšanas kritērijiem, par dzērienu ražošanas tehnoloģisko procesu, ražošanas iekārtām, to uzbūvi un darbības principiem, ražošanā izmantojamām izejvielām un to sagatavošanu, dzērienu ražošanas pamatiem, to laikā notiekošajiem fizikālajiem, ķīmiskajiem un mikrobioloģiskajiem procesiem.. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Studiju kursa saturs |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Mērķis un uzdevumi, izteikti kompetencēs un prasmēs |
Spēj parādīt zināšanas par dzērienu ražošanas tehnoloģijām un organizēt dzērienu ražošanas tehnoloģisko procesu gaitu. Spēj parādīt zināšanas un prasmes novērtēt tehnoloģisko iekārtu, aprīkojuma atbilstību tehnoloģiskajam procesam. Spēj regulāri pārbaudīt ražošanas procesa tehnoloģiskos parametrus, to atbilstību tehnoloģiskajai dokumentācijai. Spēja veikt izejvielu un materiālu aprēķinus tehnoloģisko procesu racionālai norisei. Spēj novērtēt izejvielu un materiālu pieejamību/atbilstību ražošanai un tehnoloģijai īstermiņā, ilgtermiņā. Spēja veikt piegādāto ražošanas izejvielu un materiālu kvantitatīvu un kvalitatīvu uzraudzību. Spēja organizēt ražošanas posmu nodrošināšanu ar atbilstošajiem resursiem. Spēj organizēt, novērtēt ražošanas izejvielu un materiālu atbilstību pavaddokumentiem un citiem saistītajiem dokumentiem un prasībām. Spēj īsteno rotācijas principu izejvielu un materiālu apritē visos pārtikas produktu ražošanas posmos. Spēj nodrošināt ražošanas izejvielu un materiālu, starpproduktu, gala produktu uzglabāšanas režīmus un to prasību ievērošanu noliktavās un ražošanā. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Sasniedzamie studiju rezultāti un to vērtēšana |
Z1 Demonstrēt un pielietot pārtikas produktu ražošanas speciālista profesijai nepieciešamās vispārīgās un specializētās zināšanas priekšstata, izpratnes un lietošanas līmenī. - Praktiskās nodarbības, kontroldarbi, laboratorijas darbi, eksāmens P1 Spēj izvērtēt , pilnveidot savu un citu cilvēku darbību, strādāt sadarbībā ar citiem, plānot un organizēt darbu, lai veiktu konkrētus uzdevumus pārtikas produktu ražošanā un darba organizēšanā pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās. P2 Spēj rast radošus risinājumus profesionālajām problēmām pārtikas produktu ražošanas jomā, kur iespējamas izmaiņas. P5 Balstoties uz analītisku pieeju, spēj veikt pārtikas produktu ražošanas speciālista kvalifikācijai atbilstošus praktiskus uzdevumus dažāda līmeņa un veida pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās. - Praktiskās nodarbības, kontroldarbi, laboratorijas darbi, eksāmens K1 Spēj formulēt, aprakstīt , analizēt un risināt praktiskas problēmas pārtikas produktu ražošanas procesu nodrošināšanā. K2 Spēj atlasīt, klasificēt un novērtēt saistītu informāciju ar pārtikas produktu drošu , nekaitīgu ražošanu un izmantot to lēmumu pieņemšanā pārtikas aprites ( (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmuma darbības nodrošināšanā. K3 Spēj uzņemties atbildību un iniciatīvu, veicot darbu individuāli vai komandā strādājot pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās. - Praktiskās nodarbības, kontroldarbi, laboratorijas darbi, eksāmens |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji |
Prezentācijas (patstāvīgā, grupu darba , semināru) - 15%
Dalība laboratorijas darbos un tajos paredzēto uzdevumu izpildīšana. - 25% Patstāvīgais darbs - 20% Gala pārbaudījums (eksāmens) - 40% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Priekšzināšanas | Pārtikas sastāva izpratne (olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, vitamīni utt.);Mikroorganismu ietekme uz pārtiku (fermentācija, bojāšanās, drošība);Pārtikas ķīmiskie procesi;zināšanas par pārtikas pārstrādes iekārtām un to darbības principiem. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Studiju kursa plānojums |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||