RA0711 Dzērienu ražošanas tehnoloģija un iekārtas

Kods RA0711
Nosaukums Dzērienu ražošanas tehnoloģija un iekārtas
Statuss Obligātais/Ierobežotās izvēles
Līmenis un tips Pamatstudiju, Profesionālais
Tematiskā joma Pārtikas apstrāde
Struktūrvienība Rēzeknes akadēmija
Mācībspēks Artūrs Āboliņš
Kredītpunkti 3.0
Daļas 1
Anotācija Sagatavot studentus darbam dzērienu ražošanas uzņēmumā. Studiju kurss sniedz zināšanas par dzērienu ķīmisko sastāvu, to īpašībām un kvalitātes novērtēšanas kritērijiem, par dzērienu ražošanas tehnoloģisko procesu, ražošanas iekārtām, to uzbūvi un darbības principiem, ražošanā izmantojamām izejvielām un to sagatavošanu, dzērienu ražošanas pamatiem, to laikā notiekošajiem fizikālajiem, ķīmiskajiem un mikrobioloģiskajiem procesiem..
Studiju kursa saturs
Saturs Pilna un nepilna laika klātienes studijas Nepilna laika neklātienes studijas
Kontaktstundas Patstāvīgais darbs Kontaktstundas Patstāvīgais darbs
Dzeramais un tehniskais ūdens. Tā ieguve, sagatavošana un īpašības. 1 4 0 0
Bezalkoholiskie dzērieni, to raksturojums un ražošanas tehnoloģija. 2 6 0 0
Alus un alus dzērieni, to raksturojums un ražošanas tehnoloģija. 2 6 0 0
Vīns un vīnu dzērieni, to raksturojums un ražošanas tehnoloģija. 2 6 0 0
Etilspirts, tā raksturojums un ražošanas tehnoloģija. 1 4 0 0
Spirtotie dzērieni, to raksturojums un ražošanas tehnoloģija. 2 5 0 0
Laboratorijas darbi. 20 10 0 0
Seminārs. Veikto praktisko darbu kopsavilkums un rezultātu prezentēšana. 2 5 0 0
Kopā: 32 46 0 0
Mērķis un uzdevumi, izteikti
kompetencēs un prasmēs
Spēj parādīt zināšanas par dzērienu ražošanas tehnoloģijām un organizēt dzērienu ražošanas tehnoloģisko procesu gaitu. Spēj parādīt zināšanas un prasmes novērtēt tehnoloģisko iekārtu, aprīkojuma atbilstību tehnoloģiskajam procesam. Spēj regulāri pārbaudīt ražošanas procesa tehnoloģiskos parametrus, to atbilstību tehnoloģiskajai dokumentācijai. Spēja veikt izejvielu un materiālu aprēķinus tehnoloģisko procesu racionālai norisei. Spēj novērtēt izejvielu un materiālu pieejamību/atbilstību ražošanai un tehnoloģijai īstermiņā, ilgtermiņā. Spēja veikt piegādāto ražošanas izejvielu un materiālu kvantitatīvu un kvalitatīvu uzraudzību. Spēja organizēt ražošanas posmu nodrošināšanu ar atbilstošajiem resursiem. Spēj organizēt, novērtēt ražošanas izejvielu un materiālu atbilstību pavaddokumentiem un citiem saistītajiem dokumentiem un prasībām. Spēj īsteno rotācijas principu izejvielu un materiālu apritē visos pārtikas produktu ražošanas posmos. Spēj nodrošināt ražošanas izejvielu un materiālu, starpproduktu, gala produktu uzglabāšanas režīmus un to prasību ievērošanu noliktavās un ražošanā.
Sasniedzamie studiju
rezultāti un to vērtēšana
Z1 Demonstrēt un pielietot pārtikas produktu ražošanas speciālista profesijai nepieciešamās vispārīgās un specializētās zināšanas priekšstata, izpratnes un lietošanas līmenī. - Praktiskās nodarbības, kontroldarbi, laboratorijas darbi, eksāmens
P1 Spēj izvērtēt , pilnveidot savu un citu cilvēku darbību, strādāt sadarbībā ar citiem, plānot un organizēt darbu, lai veiktu konkrētus uzdevumus pārtikas produktu ražošanā un darba organizēšanā pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās. P2 Spēj rast radošus risinājumus profesionālajām problēmām pārtikas produktu ražošanas jomā, kur iespējamas izmaiņas. P5 Balstoties uz analītisku pieeju, spēj veikt pārtikas produktu ražošanas speciālista kvalifikācijai atbilstošus praktiskus uzdevumus dažāda līmeņa un veida pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās. - Praktiskās nodarbības, kontroldarbi, laboratorijas darbi, eksāmens
K1 Spēj formulēt, aprakstīt , analizēt un risināt praktiskas problēmas pārtikas produktu ražošanas procesu nodrošināšanā. K2 Spēj atlasīt, klasificēt un novērtēt saistītu informāciju ar pārtikas produktu drošu , nekaitīgu ražošanu un izmantot to lēmumu pieņemšanā pārtikas aprites ( (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmuma darbības nodrošināšanā. K3 Spēj uzņemties atbildību un iniciatīvu, veicot darbu individuāli vai komandā strādājot pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās. - Praktiskās nodarbības, kontroldarbi, laboratorijas darbi, eksāmens
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Prezentācijas (patstāvīgā, grupu darba , semināru) - 15%
Dalība laboratorijas darbos un tajos paredzēto uzdevumu izpildīšana. - 25%
Patstāvīgais darbs - 20%
Gala pārbaudījums (eksāmens) - 40%
 
Priekšzināšanas Pārtikas sastāva izpratne (olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, vitamīni utt.);Mikroorganismu ietekme uz pārtiku (fermentācija, bojāšanās, drošība);Pārtikas ķīmiskie procesi;zināšanas par pārtikas pārstrādes iekārtām un to darbības principiem.
Studiju kursa plānojums
Daļa KP Stundas Pārbaudījumi
Lekcijas Prakt. d. Lab. Ieskaite Eksāmens Darbs
1 3.0 12.0 10.0 10.0 *

Pieteikties uz šo kursu

[Kursa apraksts PDF formātā]